Slobodno vreme > Tradicija

ZAŠTO SE PRAVE NA SAVINDAN? Svetosavske perece simbolizuju jedinstvo i vernost, evo kako se pripremaju

Prema narodnom verovanju, perece su se nekada delile deci i ukućanima

Izvor: K1info

27/01/2025 > 08:40

podeli vest:

ZAŠTO SE PRAVE NA SAVINDAN? Svetosavske perece simbolizuju jedinstvo i vernost, evo kako se pripremaju
Foto: Shutterstock


Svetosavske perece su neizostavni deo slavske trpeze na dan Svetog Save, jednog od najvažnijih srpskih svetitelja i prosvetitelja. Njihov specifičan oblik simbolizuje jedinstvo, veru i zajedništvo, a tradicionalno se pripremaju u mnogim domaćinstvima širom Srbije.

Foto: freepik/AI

 

Poreklo i simbolika

Prema narodnom verovanju, perece su se nekada delile deci i ukućanima kako bi ih podsećale na vrednosti koje je Sveti Sava zastupao – mudrost, ljubav i istrajnost. Njihov specifičan oblik povezuje se sa beskonačnošću i neraskidivom vezom sa tradicijom.

Foto: SPC

 

Kako se prave?

Sastojci:

Za testo:

500 g brašna 
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
250 ml toplog mleka 
50 ml ulja
1 jaje za premazivanje

Za dekoraciju:

Krupna morska so, susam ili mak

Priprema:

U manjoj posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. Ostaviti 10 minuta da kvasac zapeni. U veliku posudu stavite brašno, so i napravite udubljenje u sredini. Sipajte aktivirani kvasac i ulje. Mesiti dok se ne dobije glatko i elastično testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom  45 minuta do 1 sat, dok se ne udvostruči.

Kako se svetosavske perece služe?

Najčešće se serviraju uz slavski ručak, a simbolično se lome i dele ukućanima i gostima. Perece se često poslužuju sa medom ili vinom, naglašavajući značaj gostoprimstva i zajedništva za koje se Sveti Sava zalagao.

Svetosavske perece su više od običnog peciva – one predstavljaju deo bogate srpske tradicije i podsećaju nas na vrednosti koje treba negovati u svakodnevnom životu. Njihova priprema i konzumacija okupljaju porodicu i prijatelje u duhu praznične radosti.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar