Slobodno vreme > Zdravlje

HRANA koja ČUVA vaše KOSTI OD STARENJA

Da li ste znali da je doručak jedna od najboljih prilika za unošenje potrebnih vitamina i minerala za održavanje zdravih kostiju?

Autor: K1 info/ srecna.republika.rs

09/04/2023 > 21:46

podeli vest:

HRANA koja ČUVA vaše KOSTI OD STARENJA
Foto: Freepik.com


U svakom životnom dobu, a naročito u poznijim godinama, svi lekari će vam savetovati da započnete svoj dan pravilno, i to tako što ćete za doručak telu pružiti obrok bogat hranljivim materijama veoma bitnim za izgradnju kostiju.

To uključuje kalcijum, vitamin D, vitamin K, fosfor, magnezijum i kalijum. Predstavljamo vam pet najboljih namirnica sa nutrijentima koji štite vaš koštano-zglobni sistem, a koje možete odmah dodati na svoj spisak za kupovinu.

Jaja

Ne samo da se jaja smatraju zlatnim standardom za visokokvalitetne proteine, već su i jedna od samo nekoliko namirnica koje sadrže vitamin D. Vitamin D je neophodan kako bi kosti mogle da apsorbuju i zadržavaju kalcijum. Potrebno nam je najmanje 10 mikrograma (400 međunarodnih jedinica) vitamina D dnevno. Srednje jaje obezbeđuje oko 5% ukupnog vitamina D koji vam je potreban dnevno. Obavezno jedite žumance jer se vitamin D nalazi u njima.

Mleko i alternative na biljnoj bazi

Ako za doručak jedete žitarice ili smuti, ili pak pijete kafu ili čaj, dodavanjem male količine kravljeg mleka ili čak i neke biljne alternative mlečnim proizvodima možete obezbediti hranljive materije koje će zaštiti vaše kosti. Mlečni proizvodi su jedan od najboljih izvora kalcijuma i vitamina D. Šolja mleka sadrži 300 miligrama ili 30% vašeg dnevnog unosa kalcijuma, 15% vašeg vitamina D i 10% vaših dnevnih potreba za kalijumom. Kada birate mleko na biljnoj bazi, obavezno potražite ono koje je obogaćeno kalcijumom i vitaminom D.

Grčki jogurt

Uživanje u grčkom jogurtu je odličan način da poboljšate zdravlje kostiju, zahvaljujući kalcijumu i proteinima koje obezbeđuje. Jogurt se pravi od mleka, tako da ne čudi što je odlična opcija za hranljive materije koje čuvaju vaše kosti kosti. Jedna studija objavljena u časopisu “Primenjena psihologija, nutricionizam i metabolizam” objavila je da su ispitanici koji su uživali u običnom grčkom jogurtu 12 nedelja uz program intenzivnog vežbanja, imali zdravije kosti u odnosu na one koji su uzimali placebo. Grčki jogurt takođe obezbeđuje magnezijum i fosfor, dva važna hranljiva sastojka koja pospešuju zdravlje kostiju. Potrudite se da nađete grčki jogurt koji je obogaćen vitaminom D.

Gljive

Omlet od jaja i pečuraka je odličan način da unesete pregršt hranljivih materija za izgradnju kostiju u svom prvom obroku. Bez obzira da li volite kraljevske šampinjone, bele šampinjone, šitake ili smrčke, pečurke su bogate vitaminom D, jednim od najvažnijih hranljivih materija za vaše kosti. Vitamin D pomaže telu da apsorbuje kalcijum potreban za izgradnju i održavanje zdravlja vašeg koštano-zglobnog sistema. Studija objavljena u žurnalu “Biohemija nutricionizma” otkrila je da pečurke koje sadrže veće doze vitamina D povećavaju gustinu naših kostiju.

 

Ostavite komentar