Slobodno vreme > Gurmanlook

(Skoro) svi VOLE KROMPIR, ali postoji jedna situacija u kojoj MOŽE BITI JAKO OPASAN

Odložen na tamno i hladno mesto krompir će duže ostati svež, ali ipak se dogodi da proklija pre nego što ga upotrebimo, a to ne valja

Autor: K1 info/ espreso.co.rs

16/08/2022 > 07:03

podeli vest:

(Skoro) svi VOLE KROMPIR, ali postoji jedna situacija u kojoj MOŽE BITI JAKO OPASAN
Foto: Pixabay.com


Krompir gotovo svi uvek imamo kod kuće jer je sastavni deo mnogih jela i stvarno je praktičan. Može da se pretvori u nekoliko potpuno različitih priloga: pekarski, pire, pomfrit, kuvani, restovani...

Ukusan je, nije skup, daje puno energije, pa koji kilogram ovog povrća svako od nas gotovo uvek ima pri ruci.

Nije ni čudo da nam onda proklija, posebno što većinom živimo u stanovima i nemamo gde da ga adekvatno odložimo. I uglavnom to ignorišemo. Otkinemo iznikle klice i pripremimo ga kako smo zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv.

Na šta treba posebno da obratite pažnju?

Procenite koliko je krompir proklijao. Da li su klice kratke i nema ih puno ili su već dosta iznikle?

Naime, što ih ima više to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove glavobolju, proliv i povraćanje.

Foto: Pixabay.com

 

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da detaljnije pregledate krompir. Ako je, pored toga što ima klice, mekan i naboran, vrlo verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi se smeo više jesti.

Ali, ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga upotrebite za pravljenje omiljenog jela.

Ipak, jedno je jasno, klice, isto kao i delove krompira koji su zeleni uvek treba ukloniti.

Ostavite komentar