Slobodno vreme > Zdravlje

Znate li uz koliko STEPENICA bi trebalo da se POPNETE dnevno da bi vam SRCE bilo ZDRAVO?

Istraživanje je pokazalo da ova fizička aktivnost za 20% smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Izvor: K1info/telegraf.rs

08/10/2023 > 22:02

podeli vest:

Znate li uz koliko STEPENICA bi trebalo da se POPNETE dnevno da bi vam SRCE bilo ZDRAVO?
Foto: Unsplash.com


Novo istraživanje međunarodnog tima naučnika pokazuje da penjanje uz 50 stepenika dnevno povezano je sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti za 20 odsto. Studija je objavljena u žurnalu "Arteosclerosis".

To znači da je dovoljno popeti se stepinacama oko pet spratova dnevno da bi se značajno poboljšalo zdravlje srca.

Otkriće je zasnovano na proučavanju 458.860 odraslih ljudi u UK Biobank, velike banke podataka sa porodičnom istorijom bolesti, genetskim rizicima, visokim krvnim pritiskom…

Penjanje uz stepenice smanjilo je rizik za svakog ko je učestvovao u studiji, navodi se u istraživanju, ali posebno kod onih koji nisu bili u velikom riziku od srčanih oboljenja.

- Penjanje uz stepenice visokog intenziteta je kratak ali koristan način da se poboljša kondicija i profil lipida, posebno među onima koji ne mogu da stignu da se bave duže fizičkim aktivnostima - rekao je epidemiolog Lu Ći sa Univerziteta Tulan iz SAD.

Foto: Unsplash.com

 

Oni koji su prestali da se penju redovno uz stepenice tokom praćenja, koje je trajalo u proseku 12,5 godina, imali su 32 procenta viši rizik od kardiovaskularnih bolesti od onih koji se nikad nisu peli uz stepenice.

- Ova studija daje nove dokaze o zaptitnom efektu penjanja uz stepenice na rizik od kardiovaskularnih bolesti, posebno kod osoba koje imaju više faktora rizika od srčanih bolesti - rekao je on.

 

Ostavite komentar