Slobodno vreme > Zdravlje

NIJE ŠLJIVA SLUČAJNO omiljena srpska voćka - ovo je 6 RAZLOGA da ih jedemo SVAKOG DANA

Blagodeti šljive su brojne, kada je sveža, ali i kada je sušena

Izvor: K1info

24/10/2023 > 19:33

podeli vest:

NIJE ŠLJIVA SLUČAJNO omiljena srpska voćka - ovo je 6 RAZLOGA da ih jedemo SVAKOG DANA
Foto: Unsplash.com


Slatki, sočni ukus šljiva je samo jedan od razloga da ovo voće uključite u svakodnevnu ishranu. 

Postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma.

Ovo je najvažnijih 6 razloga da redovno jedete šljive

Štite vaše srce

Jedna sveža šljiva (u proseku) sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Ako vam već to nije dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se zove antocijanin, može da zaštiti od raka tako što čisti štetne slobodne radikale u organizmu.

Pomažu pri probavi

Suve šljive su kao stvorene da pomažu crevima da rade svoj posao. Zalihu suvih šljiva (koju možete držati u frižideru) možete da pripremite vrlo jednostavno: Potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i stavite u zatvorenu posudu u frižider.

Smanjuju nivo šećera u krvi

Prema nutricionistima iz Kanade, šljive se rangiraju nisko na glikemijskom indeksu, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od dijabetesa tip 2.

Pomažu kostima

Istraživači sa Florida i Oklahoma Univerziteta 12 meseci su testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obe grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustoću kostiju u kičmi i podlaktici.

Foto: Unsplash.com

 
Poboljšavaju pamćenje

Samo tri do četiri suve šljive dnevno mogu da pomognu  da neutralizujete ćelije štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje.

Pomažu očima

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći da se smanji rizik od bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba, degeneracije makule.

Kako rastu stope srčanih bolesti, raka, osteoporoze i dijabetesa, zdravstvene organizacije širom sveta nas pozivaju da jedemo što više voća i povrća. Šljive su idealan prehrambeni izbor – poslastica koja vas čini zdravijim.

 

Ostavite komentar