Slobodno vreme > Zdravlje

ZABRINJAVAJUĆI PODATAK: REKREATIVCI nekontrolisano koriste DOPING! Ko tome može da STANE na PUT?

Istraživanje je sprovedeno u 30 teretana i fitnes centara na teritoriji Beograda, a u njemu je učestvovalo 631 rekrativnih sportista

Izvor: K1info/Tanjug

21/11/2023 > 20:39

podeli vest:

ZABRINJAVAJUĆI PODATAK: REKREATIVCI nekontrolisano koriste DOPING! Ko tome može da STANE na PUT?
Foto: Tviter/Kristijano Ronaldo


Sportisti rekreativci u značajnoj meri koriste doping sredstva pokazalo je istraživanje Antidoping agencije Srbije i zato je sa ciljem definisanja preporuka i prevencije danas predstavila kampanju "Tvoje telo, tvoj izbor - reci NE dopingu".

Istraživanje je urađeno u saradnji sa Savezom za rekreaciju i fitnes Srbije, a uz podršku Ministarstva sporta.

- Hvala Ministarstvu za sport što kontinuirano radi na unapređenju svakog segmenta sporta u Srbiji i Savezu za rekreaciju i fitnes koji je pomogao u sprovođenju istraživanja. Verujem da će Antidoping agencija današnjim predstavljanjem ovog istraživanja skrenuti pažnju javnosti, a kampanjom “Tvoje telo, tvoj izbor - reci NE! doping” doprineti razvoju zdravih stilova života i smanjenju korišćenja doping sredstava od strane sportista rekreativaca u Srbiji" - izjavila je  direktorka Antidoping agencije Republike Srbije prof. dr Milica Vukašinović Vesić.

Istraživanje je sprovedeno u 30 teretana i fitnes centara na teritoriji Beograda, a u njemu je učestvovalo 631 rekrativnih sportista - 37 odsto rekreativnih sportista poznaje nekoga ko koristi doping, a njih 28 odsto nekoga ko je imao štetne posledice usled korišćenja doping sredstava.

Rezultati studije pokazuju da se kao doping sredstva najviše koriste anabolici čija primena može da dovede do ozbiljnih štetnih posledica po zdravlje, sa mogućim smrtnim ishodom.

Foto: Freepik.com

 

Pored toga, korišćenje doping sredstava može da izazove zavisnost, poveća agresiju i dovede do psihotičnih promena kod onih koji ih koriste, a posebno zabrinjava što je najugroženija populacija mladih osoba od 18 do 35 godina starosti.

Ministar sporta Zoran Gajić rekao je da je zadovoljan činjenicom da sada postoji ozbiljan plan borbe protiv ovako negativne pojave kao što je doping među rekreativnom populacijom.

- Sada je najvažnije da se uz Ministarstvo sporta uključe i druga ministarstva zadužena za zdravlje i edukaciju stanovništva. Ono na šta treba da stavimo akcenat jeste rad sa mladima, naročito decom školskog uzrasta koja moraju da u ranom periodu rasta i razvoja usvoje prave vrednosti i osveste važnost zdravih navika bez obzira da li će se u životu baviti profesionalno sportom ili biti sportski rekreativci - istakao je Gajić.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Predsednik Saveza za fitnes i rekreaciju Nebojša Stojanoski izrazio je ponos što je Savez, pored Ministarstva za sport i Antidoping agencije Republike Srbije, učestvovao u istraživanju koje je zapravo naučna studija o okolnostima i negativnim pojavama u rekreativnom sportu.

- Studija nam je dala vrlo važne brojeve koji moraju da nas sve aktiviraju u borbi protiv dopinga u rekreativnoj populacij. Verujem da će kampanja "Tvoje telo Tvoj izbor. Reci NE dopingu" imati pozitivan efekat u borbi za zdravlje čitave nacije - poručio je Stojanoski.

Ostavite komentar