Slobodno vreme > Zdravlje

Želite nešto da promenite u ISHRANI, evo koje su TRI NAJZDRAVIJE namirnice i ZAŠTO

Zdravu ishranu često povezujemo sa izbacivanjem pojedinih namirnica, ali uključivanje dobrih stvari je takođe dobra ideja

Izvor: K1info/b92.net

Autor: Milena Gačević

25/05/2024 > 23:45

podeli vest:

Želite nešto da promenite u ISHRANI, evo koje su TRI NAJZDRAVIJE namirnice i ZAŠTO
Foto: Shutterstock


Postoje jednostavna pravila koja treba da sledimo da bi naša trenutna ishrana bila zdravija. Međutim, ako tražimo neku ključnu superhranu koju bismo uključili u svoje obroke, američki časopis za javno zdravlje izdvojio je tri najzdravije namirnice na svetu.

Sočivo je vrsta mahunarki bogata hranljivim materijama. Nedavno istraživanje je pokazalo da može smanjiti upale u telu i da ima antioksidativna i antimikrobna svojstva. Takođe je puno polifenola, za koje nauka sugeriše da može pomoći u odbrani od degenerativnih bolesti, kao i vlakana i proteina, što ga čini odličnim za kontrolu šećera u krvi i zdravlje creva, piše Vogue. Pored toga, dodavanje sočiva u salatu ili obrok pomoći će da se osećamo siti.

Foto: Shutterstock

 

Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i antiinflamatornim svojstvima. To je ključni deo zdrave mediteranske dijete i snižava krvni pritisak takođe može poboljšati zdravlje srca. Pored toga, pokazalo se da ograničava rizik od oštećenja jetre i neurodegenerativnih bolesti kao što je demencija.

Grčki jogurt je jednostavna i hranljiva zdrava hrana koju možemo dodati svojoj rutini. Pun je proteina, kalcijuma, vitamina B12 i probiotika, sprečava skokove šećera u krvi i poboljšava zdravlje kostiju i creva, a takođe je praktičan. Međutim, važno je odabrati opcije bez dodavanja šećera.

Ostavite komentar