Slobodno vreme > Zdravlje

SPAVA vam se tokom KIŠNIH DANA i UMORNI STE? Naučnici otkrili razlog ZAŠTO: Evo kako da ostanete PRODUKTIVNI!

Hladno i kišovito vreme utiče na raspoloženje, san i svakodevno funkcionisanje, a naučnici imaju posebno objašnjenje zašto nam fali energije

Izvor: K1info/alo.rs

Autor: Milica Tošić

17/07/2024 > 05:00

podeli vest:

SPAVA vam se tokom KIŠNIH DANA i UMORNI STE? Naučnici otkrili razlog ZAŠTO: Evo kako da ostanete PRODUKTIVNI!
Foto: Freepik.com


Tokom kišnih dana, najradije bismo svi ostali u krevetu, a takođe je primetan osetni pad energije i volje za radom.

Grupa naučnika je došla do zaključka da se zapravo većini ljudi dešava slična stvar. Otkili su razlog zašto loše vreme utiče na naš san, svakodnevno funkcikonisanje i raspoloženje:

Foto: Shutterstock

 

Kako vreme može uticati na vaš san?

UVA i UVB zraci prisutni na sunčevoj svetlosti podstiču oslobađanje serotonina, dok pinealna žlezda smanjuje proizvodnju melatonina.

Serotonin, koji se često naziva „hormon sreće“, odgovoran je za budnost i povišeno raspoloženje, dok melatonin telo koristi da reguliše naš ciklus spavanja i budnosti tako što proizvodi više za izazivanje sna, a manje da ostane budan.

Foto: Shutterstock

 

Kiša, međutim, često dolazi u kombinaciji sa tamnim, jakim kišnim oblacima koji smanjuju količinu izlaganja suncu.

„Naša sposobnost da zaspimo ili se probudimo je poboljšana našim okruženjem. Ako smo navikli da zaspimo u potpunom mraku, to može biti teško učiniti ako u prostoriji ima svetlosti. Nasuprot tome, ako smo navikli da se budimo kada je svetlo, može biti teško da to uradimo ako je mrak, bilo da je to zbog promena u sezoni ili vremenu“, rekao je dr Darius Logmanee, specijalista za spavanje u medicinskom centru Advocate Christ.

Pored toga, povećana vlažnost tokom kišnog vremena može značiti da vaše telo mora više da radi da bi održalo stabilnu unutrašnju temperaturu kroz homeostazu – a sav taj posao može da bude naporan.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar