Vesti > Društvo

GODIŠNJICA nesreće u RUDNIKU Soko: Održan HUMANITARNI MARATON za pomoć porodicama STRADALIH rudara

Za godinu dana Tužilaštvo u Aleksincu dva puta je ocenilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka

Izvor: K1info/rts.rs

01/04/2023 > 21:21

podeli vest:

GODIŠNJICA nesreće u RUDNIKU Soko: Održan HUMANITARNI MARATON za pomoć porodicama STRADALIH rudara
Foto: screenshot/RTS


Od velike rudarske nesreće u rudniku Soko u kojoj je poginulo osam rudara, a 20 povređeno, prošlo je godinu dana. Rudnik Soko je od tada zatvoren, a rudari iz Aleksinca i Sokobanje rade u drugim rudnicima Javnog preduzeća Resavica.

Tog jutra u rudniku Soko od metana su se ugušila osmorica rudara, dvadeset je imalo lakše i teže povrede. Iza poginulih su ostale porodice i dvanaestoro dece.

Za godinu dana Tužilaštvo u Aleksincu dva puta je ocenilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka. Porodice najavljuju inicijativu da se formira anketni odbor u Skupštini.

- Posle godinu dana ostaje žalost za ovim ljudima koji su izgubili živote. Njih ne možemo da vratimo, ali možemo da ih se sećamo - rekao je Dalibor Radičević, predsednik opštine Aleksinac.,

Povodom nesrećnog događaja obratio se i Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja.

- Bilo, ne ponovilo se. Mi smo tu da ublažimo bol tih porodica, da pomognemo koliko možemo i pružimo svu podršku - rekao je on.

 

Posle zatvaranja rudnika Soko rudari iz Aleksinca rade širom Srbije.

- Malo je manji odziv rudara posle nesreće, malo je povećan strah, ali nažalost to je takav posao sa povećanim rizikom i svi smo mi svesni tog rizika i da moramo da nastavimo dalje - rekao je Nemanja Denić, direktor Aleksinačkog rudnika.

U čast poginulim rudarima, njihov kolega Đorđe Živanović organizovao je humanitarni maraton. Pridružili su mu se maratonci iz cele zemlje.

- Ja sam radio u smeni pre nezgode. Šta da vam kažem, veoma veoma žalosno izgubiti glavu porodice koja ima iza sebe decu - rekao je Đorđe Živanović, rudar i maratonac.

Maratonac Aleksandar Andrić kaže da su ovu trku trčali kako bi odali počast stradalim rudarima.

- Naši napori su zanemarljivi za ovo što se desilo u rudniku - rekao je Andrić.

Foto: Tanjug/Mre/Zoran Petrović

 

Maratonac Marko Gajić kaže da je ovo najvažnija trka koju je trčao.

- Jednostavno suze ne možete da zadržite pred kraj da same ne krenu. Dosta trka smo istračali, ali nam je ovo najvažnija trka koju smo prešli - rekao je Gajić.

I zato kažu žele da postane tradicionalna u čast poginulim rudarima iz rudnika Soko.

 

 

 

Ostavite komentar