Vesti > Društvo

PLAŠITE se da pošaljete DECU U ŠKOLU: Saveti kako da se IZBORITE SA STRAHOM

Mnogi su danas svoje mališane ispratili na nastavu da bi se sami uverili da je bezbedno

Izvor: K1info/telegraf.rs

04/05/2023 > 20:16

podeli vest:

PLAŠITE se da pošaljete DECU U ŠKOLU: Saveti kako da se IZBORITE SA STRAHOM
Foto: Freepik.com


Ako se borite s tim kako da pošaljete svoje dete nazad u školu nakon masovne pucnjave u školi Vladislav Ribnikar - niste sami.

Od juče se sve promenilo, pa je tako i bezbrižno slanje dece u školu, o kojem se nije ni razmišljalo kao o nečem što bi moglo  da bude problem, postao strah broj jedan svakog roditelja u Srbiji.

Roditelji su u najmanju ruku prestravljeni od mogućnosti da užas od gubitka deteta na mestu koje bi trebalo da bude najbezbednije i gde dete provodi najveći deo svog radnog dana, može da se desi svakome. Bez ikakvog povoda, upozorenja i pretpostavke.

Koliko je zavladala panika i strah među roditeljima najbolje se videlo po reakcijama na društvenim mrežama, među kojima se najčešće ističu komentari kao što su: "Ne želim da pustim dete u školu" ili "Kako sada da ga/je pustim da ide na nastavu?".

Postojalo je i mnogo zahteva da se škole pre svega zatvore dok se ne osmisli bolji sistem obezbeđenja, a koliko jutros mnogi roditelji su se odlučili ili da ne pošalju decu u školu ili su ih iz bojazni ispratili na nastavu da bi se sami uverili da je bezbedno.

Kad kažemo roditelji, mislimo i na bake i deke, tetke i teče, ujke i ujne, sve kojima je stalo do svoje dece.

Foto: Pixabay.com

 

Psiholog Radmilu Grujičić dala je savete šta roditelji mogu da učine, kako da pomognu sebi da prevaziđu strah i s mirom pošalju decu u školske klupe.

- Generalno, kada se proživi traumatsko iskustvo, a to je upravo ovo jučerašnje bilo za sve nas, ono što je važno da imamo na umu je da život mora da ide dalje. Uprkos ovoj situaciji. I poverenje mora da se vrati. Poverenje u sigurnost, poverenje u institucije, poverenje u procedure i da se nešto radi da sve funkcioniše i da se stvari ne guraju pod tepih. Ne sme da se ćuti i da se neguje tradicija da se "ne talasa", da se vodi računa čije je dete u pitanju kada postoji problem - kaže ona i dodaje:

- Sada sledi proces u kome smo svi pozvani da reagujemo i da pokažemo svest i značaj o tome da se problemi ne guraju pod tepih i da se poštuje zakon i kažnjavaju činioci. I to je jedino rešenje da se poverenje koje je sada krucijalno vrati, kako bi se roditelji izborili sa strahom.

Psiholog smatra da je poverenje ozbiljno poljuljano i da je skrenuta pažnja na nešto što o čemu svi znamo i ćutimo.

- Svi delimo taj isti osećaj straha i nemoći. I ja sa vama. I bes i ljutnju. Juče sam čula da po školama roditelji uzimaju decu ranije iz klupa i iz vrtića, danas čujem su roditelji po Beogradu dolazili da provere decu u školi, da vide da li su bezbedna. Naravno da je ovo značajno potreslo sve nas i veoma je značajno da nešto naučimo iz svega ovoga što se desilo - poručuje psiholog. 

Ona ističe da je ovo što se desilo u školi Vladislav Ribnikar pokazatelj da je društvo u ozbiljnoj krizi i da se suočavamo sa velikim poremećajem sistema vrednosti.

- Svako ko je iole normalan o ovoj situaciji misli isto. Ne znam da li ima nekog ko misli da je sve u redu, da je ovo izolovan slučaj i da je u pitanju samo jedna porodica - rekla je Grujičić.

 

 

 

Ostavite komentar