Vesti > Društvo

JEDNAČINA sa dve nepoznate namučila ĐAKE: Evo kako su učenici prošli na DRUGOM TESTU MALE MATURE

Test iz srpskog je bio lakši, tvrde učenici

Izvor: K1info

22/06/2023 > 14:22 >> 16:10

podeli vest:

JEDNAČINA sa dve nepoznate namučila ĐAKE: Evo kako su učenici prošli na DRUGOM TESTU MALE MATURE
Foto: Tanjug


Učenici osmog razreda osnovnih škola iz cele Srbije polagali su danas završni test iz matematike. Budući srednjoškolci su test okarakterisali kao prilično težak i svi su uglavnom mišljenja da je test iz srpskog jezika bio lakši.

- Srpski sam bolje uradio iako matematiku znam bolje. Bilo je 16-17 zadataka na zaokruživanje, a poslednja tri su bila otvorenog tipa gde smo izvodili postupak zadatka. Mislim da ću imati tačnih 18 zadataka - kaže za Blic maturant G.M. iz OŠ "Drinka Pavlović".

Ovaj budući srednjoškolac planira da upiše srednju računarsku ili Sportsku gimnaziju. Kaže da je za izborni predmet izabrao fiziku i da veruje da će dobro uraditi.

- Meni je bilo mnogo teže nego test srpskog. Najteži su mi bili zadaci gde smo imali jednačinu da dve nepoznate, i sa kupom. Tu je trebalo prikazati postupak i imalo je dosta da se računa. Mislim da ću imati 10 ili 11 tačnih zadataka. Sutra radim istoriju i tu očekujem maksimalan broj poena - kaže za Blic učenica L.S.

Foto: Unsplash.com

 

U kragujevačkoj Osnovnoj školi "Svetozar Marković" polaganje testa iz matematike proteklo je bez problema, a učenici su nakon polaganja rekli da je završni test bio teži u odnosu na probni.

Mišljenja su podeljena kada je reč o težini zadataka. 

- Bila mi je teža matematika dosta, jer meni srpski bolje ide, tako da je matematika za mene bila baš teška - rekla je Andrea Nikolić, učenica osmog razreda OŠ "Svetozar Marković". 

Foto: Tanjug

 

Učenicima iz Niša najteži su bila poslednja tri zadatka iz matematike, iz oblasti geometrije.

Učenik Đ.M. iz OŠ "Vožd Karađorđe" iz Niša kaže da je test iz matematike bio teži nego probni.

- Spremao sam se dve nedelje pre testa, možda malo više. Najteži je bilo 20. zadatak, trebalo je da se izračuna površina kupe na osnovu zadatih dimenzija. Uvek je poslednji najteži. Očekujem da mi je tačno 15 zadataka a uradio sam još dva za koja nisam siguran da li su tačna - kaže Đ.M.

Njegova školska drugarica T.S. dodaje da su najteža bila poslednja tri zadatka iz geometrije i da samo njih nije uradila.

- Poslednja tri zadatka su bila teška a ostalo je bilo lagano. Spremala sam se oko tri meseca. Test je bio teži nego probni. Samo poslednja tri zadatka nisam uradila. Želim da upišem Ugostiteljsku školu i izgleda da ću iz matematike da imam najviše poena - kaže T.S za Blic.

Za Nikolu, koji je već pohađao 7. i 8. razred specijalističkog matematičkog odeljenja i upisaće čuvene specijalce u Valjevskoj gimnaziji, maturski test iz matematike, očekivano, nimalo nije bio problematičan.

- Prvih deset zadatak na testu su bili takvi da zaista verujem da je svako mogao da ih uradi bez većih problema. Od 10. do 15. su bili zadaci srednjeg, a poslednjih pet zadaci naprednog nivoa. Smatram da i zadaci srednjeg nivoa nisu trebali da zadaju preteranu glavobolju za one koji su se spremali. Sem 19. zadatka, izračunavanje neosenčene površine koja je dala prilično glomazan rezultat, meni ostalo nije bilo problematično, tako da ne sumnjam u maksimum bodova - kaže budući specijalac.

Foto: Freepik.com

 

Učenici novosadske OŠ "Petefi Šandor" tvrde da je test iz matematike bio za nijansu teži od jučerašnjeg testa iz srpskog jezika.

- Mislili smo da neće biti tako ali moram priznati da je stvarno bilo teško. Bilo je par lakih zadataka koje smo brzo rešili ali sam u razgovoru sa drugarima shvatila da nam je svima najviše muka zadao 18. zadatak. To je praktično sistem jednačina i to nam baš nije bilo najjasnije. U tom zadatku je žena htela da iznajmi automobil i dobila je dve ponude po različitim cenama za jedan dan i po kilometrima uz određen broj pređenih kilometara za džabe. Mi jesmo vežbali to i ima tri načina da se dođe do rešenja ali smo morali naći pravi način što je svima bilo najteže. Rezultat se nazire ali postupak... Nisam baš sigurna da je većina nas na to dobro odgovorila - žali se Maša.

 

Ostavite komentar