Vesti > Društvo

SVET U STRAHU zbog ispuštanja RADIOAKTIVNE VODE iz "Fukušime", a japanski ambasador poručuje: Nema RAZLOGA ZA BRIGU

Ceo proces, koji će biti pod budnim okom međunarodnih stručnjaka, potrajaće između 20 i 30 godina

Izvor: K1info/Tanjug

24/08/2023 > 15:45

podeli vest:

SVET U STRAHU zbog ispuštanja RADIOAKTIVNE VODE iz "Fukušime", a japanski ambasador poručuje: Nema RAZLOGA ZA BRIGU
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Svet ne treba da se brine, a pogotovu naši susedi, jer Japan iz rezervoara havarisane nuklearne elektrane "Fukušima" počinje da ispušta samo prečišćenu, a ne kontaminiranu vodu, izjavio je ambasador Japana u Beogradu Akira Imamura.

On je povodom ispuštanja ove vode koje je počelo danas, u intervjuu za Politiku istakao da tokijska energetska kompanija TEPCO, a posle havarije "Fukušime" 2011. godine, vodu koju je koristila za hlađenje oštećenih nuklearnih reaktora nije ispuštala u okean već skladištila u specijalne kontejnere.

Prema njegovim rečima za 12 godina prikupljeno je 1,3 miliona tona te vode i pošto više nema prostora za njeno dalje skladištenje, Vlada Japana je 2021. godine donela plan da se posle njenog tretiranja i razblaživanja ispusti u more.

Ceo proces, koji će biti pod budnim okom međunarodnih stručnjaka, potrajaće između 20 i 30 godina.

- Mi ne ispuštamo u Pacifički okean, kao što mediji pišu, radiokativnu, već vodu koja je tretirana ALPS metodom filtracije. Reč je o naprednom sistemu za odstranjivanje nuklida kojim se uklanja radiokativni materijal iz kontaminirane vode. Dakle, ono što počinjemo da ispuštamo u okean nije više kontaminirana voda, već prečišćena i razblažena voda koja zadovoljava sve međunarodne relevantne standarde - rekao je on.

Posebno je ukazao na činjenicu da voda tretirana ALPS metodom koja počinje da se postepeno ispušta zadovoljava sve međunarodne standarde i propisane tehničke norme zbog čega je dovoljno bezbedna po ljude i životnu sredinu.

Ta voda je prema njegovim rečima toliko razblažena da u sebi sadrži manje radioktivnosti nego u prirodi.

- Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) početkom jula predala je izveštaj premijeru Japana Fumiju Kišidi u kome se kaže da je ceo proces ispuštanja vode tretirane ALPS sistemom urađen u potpunosti u skladu sa relevantnim međunarodnim standardima. IAEA zaključuje da će ispuštanje tako tretirane vode imati zanemarljiv radioaktivni uticaj na ljude i životnu sredinu - rekao je Akira.

Dodao je da je tačno da u vodi ostaju neki elementi u tragovima poput tricijuma, radioaktivnog izotopa vodonika, ali da je reč o zanemarljivoj količini koja ne može da utiče na ljudsko zdravlje.

Ostavite komentar