Vesti > Društvo

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA! Adolescenti u Evropi se češće OPIJAJU od odraslih, evo kakva je SITUACIJA U SRBIJI

U Srbiji je prosek opijanja ispod proseka u EU, ali je brojka daleko od male

Izvor: K1info

22/01/2024 > 08:27

podeli vest:

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA! Adolescenti u Evropi se češće OPIJAJU od odraslih, evo kakva je SITUACIJA U SRBIJI
Foto: Unsplash.com


Više od trećine adolescenata u Evropskoj uniji prijavilo je da se povremeno opija alkoholom, što je dvostruko više od broja odraslih. Problem opijanja je posebno veliki problem u Danskoj gde se opija 59 procenata dece uzrasta 15 i 16 godina.

U Srbji je taj postotak 36, što je nešto ispod proseka EU. Međutim, stopa intenzivne konzumacije alkohola u ranom uzrastu povezana je sa prekomernom konzumacijom kasnije u životu, što predstavlja ozbiljan problem javnog zdravlja na Starom kontinentu.

Četiri nordijske zemlje, Island, Norveška, Švedska i Finska, zabeležile su najnižu stopu opijanja među decom uzrasta 15 i 16 godina.

Prosek im kvari Danska koja je na čelu neslavne liste. To može biti povezano sa različitim propisima navodi se u izveštaju Organizacije za ekonomski saradnju i razvoj (OECD-a), ali i sa time da u Danskoj alkohol može da se kupi sa 16, dok u drugim nordijskim zemljama ne može pre 18 godine.

Stopa konzumiranja alkohola bila je ispod 25 odsto samo u 5 zemalja - 4 nordijske i Portugalu. Dansku slede Nemačka, Austrija, Slovačka i Hrvatska u kojima se opija preko 45 odsto adolescenata.

Foto: Pixabay.com

 

U svim zemljama EU, muškarci su češće prijavljivali periodično opijanje nego žene - 26,6 odsto muškaraca u poređenju sa 11,4 odsto žena. Pol se tako u velikoj meri razlikuje kod odraslih, ali ne i kod adolescenata, pa procenat opijanja kod dečaka iznosi 38,1 dok je kod devojčica jedva nešto niži - 36,8 odsto.

Studije sugerišu da je rodna razlika među odraslima povezana sa različitim kulturološkim očekivanjima i odražava tradicionalne rodne uloge, ali i jazom u zapošljavanju među polovima i nižim prihodima.

Ove varijable, očigledno, ne utiču na adolescente. Ono što ohrabruje je što je procenat 15-godišnjaka koji su iskusili ponovljeno pijanstvo opao u većini zemalja EU u poslednje 2 decenije i to sa 41 odsto na 24 odsto među dečacima, odnosno 29 na 20 odsto među devojčicama, između 1998. i 2018 godine.

Tehnologija, društvene norme, porodični odnosi i rodni identitet, kao i trendovi u zdravlju, fitnesu, i načinu života mogu da objasne ovaj pad, navodi se u OECD-ovom izveštaju.

Problem je što je adolescentsko teško epizodno opijanje povezano sa nizom akutnih štetnih posledica od alkohola kao što su nesvestice i povrede, saobraćajne nesreće ili povećan rizik od polno prenosivih bolesti.

Upotreba alkohola u adolescenciji povezana je i sa lošim ishodima u obrazovanju, uključujući maltretiranje u školi i izopštavanje iz društva, navodi se u ovom izveštaju.
 

Ostavite komentar