Vesti > Hronika

KOSTA OČI U OČI SA INSTRUKTOROM PUCANJA: Evo šta je sudiji rekao osumnjičeni za masakr u Ribnikaru!

Dečaka niko od instruktora nije naterao da dođe u streljanu, otac ga je doveo samovoljno i dobrovoljno

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Nemanja Petričević

17/10/2024 > 16:09

podeli vest:

KOSTA OČI U OČI SA INSTRUKTOROM PUCANJA: Evo šta je sudiji rekao osumnjičeni za masakr u Ribnikaru!
Foto: ATA Images/Društvene mreže printscreen


Danas je u sudnici Specijalnog suda prvi put bilo suočavanje Koste K. i instruktora u strealjani u koju je Vladimir Kecmanović vodio svog maloletnog sina.

Kako se nezvanično saznaje, dečak nije mogao sa sigurnošću da tvrdi da je instruktor pucanja bio prisutan tu kada je on vežbao sa ocem.

Miroslav Živković, branilac Nemanje Marinkovića instruktora streljane u koju je kako se sumnja otac Vladimir Kecmanović dovodio sina da ga uči da puca objasnio je do detalja kako su to činili.

- Na današnjem suđenju konačno je utvrđeno da moj klijent nije kriv, odnosno da nije direktni očevidac da je dečak pucao iz pištolja. Moj klijent nije ni sporio da je Vladimir Kecmanović sa sinom bio u streljani da vežbaju. Tome je doprinela spekulacija da je deci zabranjeno da pucaju u streljanu. Nije zabranjeno, ali pod strogo određenim, kontrolisanim uslovima. Oni moraju da budu članovi kluba, radi se o malokalibarskom oružju i uz strog nadzor instruktora. Ovde smo imali da je otac na svoju ruku obučavao maloletnika. To je potpuno pogrešna odbrana, svaljuju krivicu na nekog drugog, na instruktore, direktora kluba "Partizan" Ratka Ivanovića i mog klijenta Nemanju Marinkovića kao instruktora. Time dokazuju da su krivi- rekao je Živković.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/društvene mreže

 

Dečaka niko od instruktora nije naterao da dođe u streljanu, otac ga je doveo samovoljno i dobrovoljno, rekao je advokat.

- Niko od instruktora nije radio nešto što je zabranjeno. Niko ga nije obučavao sa vatrenim oružjem i velikim kalibrom od devet milimetara, što je radio otac, bez da je ikog obavestio. Pravilo svakog streljačkog kluba je da morate instruktora da obavestite da li neko drugi, pogotovo lice koje nema iskustva, puca. Po pravilniku streljane je navedeno da obuku jedino može da daje instruktor kluba. Odbrana Vladimira Kecmanovića to ne shvata. Nije zabranjeno obučavati decu, ali njemu se ne sudi da li je nekog obučavao, već za neka druga dela, a ovo njegovo neodgovorno ponašanje mu se dodaje na teret. Ljut sam jer je sud danas izvodio nezakonit dokaz prepoznavanja lica i pored svih sugestija branioca Vladimira Kecmanovića koji su već na neki način opisivali mog klijenta. Moj klijent nije sporio da su dolazili u streljanu, već da ne može da tvrdi sa sigurnošću da je dečak pucao i on nije direktni očevidac, niti je bilo moguće da to vidi jer su boksovi u streljani takvi da ne možete da vidite ko je pored, jer ako vidite može neko da vas povredi rikošetom ili nebezbednim rukovanjem oružjem. Možete da vidite samo ako ste u neposrednoj blizini i iza onog ko rukuje oružjem. Posle sugestivnog ukazuvanja na trećeoptuženog, sudija je pristupio nezakonitom dokazu, ali je to na kraju ispalo dobro po nas jer je dečak rekao da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je to buca. On nema nikakvu predstavu da je to lice moj branjenik i da je bio u blizini kada je pucao. Olako se prelazi preko činjenica da je dečak vežbao s er soft pištoljem, koji nikako ne može da bude u vlasništvu osobe koja je mlađe od 16 godina, a prema statutu er soft sportskih klubova zabranjeno je mlađim od 18 godina da budu članovi što je strožije u odnosu na praktično streljaštvo vatrenim oružjem kalibra devet milimetara, gde mogu da pucaju juniori pod strogim nadzorom instruktora- kaže Živković.

Prema njegovim rečima,  dečak je pucao iz sportski pištolj i ima niže kriterijume kontrole.

- On nekontrolisano brzo puca i njime mogu da rukuju samo obučeni strelci. Prikriva se činjenica da je vežbao menjanje okvira i nišanjenje sa er soft pištoljem, što je jako bitno jer taj pištolj zamenjuje pravi. Čak i vojska i policija vežbaju na njima, kao i sportski strelci jer je on replika pravog pištolja. Oni su pucali u etno selu Mionica kod Kosjerića iz vazdušnog pištolja. Sam dečak navodi da je prvi put kad je došao u streljanu, da je jako dobro pucao i koristio je termin koncentrisani krugovi, što znači da je već iskusan i da je u streljanu došao pripremljen. Moj klijent je davao izjavu mesec dana posle Kecmanović, gde su oni rekli da su pucali u streljani - objašnjava advokat.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar