Vesti > Politika

Završena prva runda razgovora u Briselu, i dalje bez POMAKA

Tokom dana zvaničnici Beograda i prištinske strane sastaće se ponovo odvojeno sa predstavnicima EU

Autor: Tanjug

18/08/2022 > 11:18 >> 13:45

podeli vest:

Završena prva runda razgovora u Briselu, i dalje bez POMAKA
Foto: Printscreen/Instagram/Buducnostsrbijeav


U Briselu je završena prva runda takozvanog trilateralnog susreta premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Evropske unije (EU) u okviru dijaloga na najvišem političkom nivou.

Kako javlja Radio slobodna Evropa, slede odvojeni bilateralni sastanci lidera Kosova i Srbije sa evropskom stranom, sa ciljem da se dvojica lidera ponovo zajedno okupe kasnije u toku dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se tokom prepodneva u Briselu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou posle više od godinu dana.

- Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne verujem - naveo je Vučić na instagramu, uz fotografije sa Boreljom.

Prethodno, Borelj i Lajčak su razgovarali sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, a posle njihovog sastanka sa Vučićem trebalo bi, kako je planirano, da usledi zajednički sastanak, prenose mediji.

Lajčak je i juče, u sredu, odvojeno razgovarao sa Vučićem i Kurtijem, u cilju priprema za današnji nastavak dijaloga, a posle tih susreta rekao da od sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje dogovor, ali ne i konačni.

 

- Sastao sam se sa Kurtijem i Vučićem odvojeno, da razgovaramo o agendi i da ih pripremimo za sutrašnji sastanak. Očekujemo dogovor sutra, ne konačan naravno, bilo bi jako naivno tome se nadati - rekao je Lajčak.

 

Ostavite komentar