Vesti > Politika

SNS ubedljivo vodi! PIK saopštila najnovije rezultate: Ovako je glasala VOJVODINA

Kako je naveo predsednik PIK-a Rajno Marinković, Vlada je u tehničkom mandatu do 31. jula

Izvor: K1info

18/12/2023 > 14:33

podeli vest:

SNS ubedljivo vodi! PIK saopštila najnovije rezultate: Ovako je glasala VOJVODINA
Foto: Shutterstock/wikipedia


Pokrajinska izborna komisija (PIK) objavila je danas najnovije rezultate izbora na nivou Autonomne Pokrajine Vojvodine. Prema poslednjim podacima, obrađeno je 1.706 od 1.776 biračkih mesta, a na izbore je izašlo 59,19% građana.

Lista Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane osvojila je 47,33% glasova (67 mandata), Srbija protiv nasilja 21,88% (30 mandata), Savez vojvođanskih Mađara nalazi se na trećem mestu sa 6,33% (8 mandata), koalicija NADA osvojila je 5,15% glasova (7 mandata), dok je lista Ivica Dačić - Premijer Srbije dobila 5,09 procenata glasova (7 mandata).

Trenutno, ispod cenzusa su lista Vojvođani sa 2,53%, Nacionalno okupljanje sa 2,29%, Dr Vojislav Šešelj sa 2,14%, koalicija Saša radulović - Boris Tadić - Ana Pejić sa 1,49%, dok su ostale liste pridobile manje od 1% glasača u Vojvodini.

Kako je naveo predsednik PIK-a Rajno Marinković, Vlada je u tehničkom mandatu do 31. jula.

Marinković je naveo da za sada postoji 57 neispravnih zapisnika, ali da je među njima veliki broj lako otklonjivih greški.

- Mi koristimo kategoriju povredu izbornih procedura i imamo 57 neispravnih zapisnika. Od tih 57 veliki broj je lako otklonjivih greški, ali je evidentno i sada da imamo problem sa težim povredama postupka gde se može desiti da dođe do ponavljanja glasanja na nekim mestima. Ne bih da prejudiciram koliki će biti broj. Za prethodne izbore poništili smo rezultate na 24 biračka mesta - rekao je on.

Foto: Freepik.com/Wikipedia

 

On je demantovao da PIK nije postupala po prigovorima, kao što je to objavljeno u pojedinim medijima.

- Jutros je u medijima emitovan prilog gde je navedeno da PIK nije postupala po prigovorima i da su predstavnici dotične liste bili preglasani, što je notorna neistina. Predstavnici su imenovani 29. novemra i od tada nije glasano ni za jedan prigovor - naveo je.

Predsednik PIK je rekao da ima mogućnost za podnošenje krivičnih prijava, ali da je u obavezi da to učini jedinho kada se radi o falsifikovanju izbornih rezultata.

Kada je u pitanju mogućnost ponavljanja izbora, Marinković je naveo da o tome još nema reči jer zapisnici nisu stigli.

- To nije neuobičajeno, imali smo takav slučaj prošle godine na 24 izbornih mesta - rekao je.

Ostavite komentar