Vesti > Politika

Vučić: Zapad očekuje da priznamo tzv. Kosovo, uvedemo sankcije Rusiji! Treba im marionetski režim

Predsednik Srbije Vučić obratio se iz Generalnog sekretarijata

Izvor: K1info

02/03/2024 > 10:04 >> 12:06

podeli vest:

Vučić: Zapad očekuje da priznamo tzv. Kosovo, uvedemo sankcije Rusiji! Treba im marionetski režim
Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ/ nr


Aleksandar Vučić se javnosti obratio iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.Najpre je govorio o problemima na KIM.

 

 

- Situacija oko dinara na Kosovu i Metohiji nije se popravila ni promenila na bolje, uprkos pokušajima i međunarodnih predstavnika da pomognu po pitanju teškog položaja Srba. Ne postoje nikakve naznake koje govore da će te odluke biti promenjene. Mi ćemo u narednom periodu biti primorani da donosimo različite odluke kojima ćemo se snalaziti ili pronalaziti alternativna rešenja za snabdevanje novcem odnosno isplate plata i penzija našem narodu na KiM - rekao je predsednik.

- Jasno je da se nikome po tom pitanju ne žuri. Pritisak na Albance neće biti veći, već će biti veći na Srbiju. Tri stvari koje se od nas očekuju, de facto ili de jure priznanje Kosova, odricanje Republike Srpske, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji. Srbija kao slobodna i nezavisna zemlja nije nešto što je moderno u Evropi zato je važno dobiti marionetski režim u Srbiji - objasnio je predsednik.

 

Situacija u Ukrajini se ne odvija onako kako je Zapad mislio i zamislio

- Traži se de facto i de jure priznanje Kosova, jedan ključni razlog za koji su mi se mnogi smejali jeste činjenica da stvari u Ukrajini ne idu onako lako i jednostavno kako su mnogi na Zapadu mislili, u njihovu korist. Stvari su se promenile i Rusi su ti koji imaju inicijativu.

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ/ nr

 

- Želeli mi to ili ne, postoji opasnost a već se dešavala u prošlosti i verovatno bi na mestu (predsednika Rusije Vladimira) Putina uvek mogao da se pozivam na presedan što su i oni činili. Pošto to znaju na Zapadu, važno je da se Kosovo pokrije i rašće pritisci na Srbiju, a na (premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija neće. Hoće, ali samo da ne dođe do situacije da Srbija reaguje, a to ni mi ne želimo - rekao je Vučić.

 

Kako je pojasnio, u okviru toga je važno odricanje od Republike Srpske i da Srbija aktivno radi protiv RS i samo kada se Srpske odreknemo bićemo dobri.

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ/ nr

 

Kao drugu stvar koja se traži od Srbije on je naveo uvođenje sankcija Rusiji i antikineski stav, a kao treći uvesti marionetski režim kakav su imali do 2012. godine.

- Pritisci na Srbiju će biti sve veći, dodao je Vučić.

Oko izbora u prestonici 

- Razgovarao sam sa pobedničkom listom u Beogradu, moj savet je da, iako znam da imate većinu, da negujemo demokratiju zbog sebe, i da se ide na nove izbore, jer bolje i da izgubite nego da učestvujemo u krađi izbora kao 2008. godine - dodao je.

-  Juče sam razgovarao sa Šapićem i predstavnicima liste Beograd ne sme da stane i moj savet im je da demokratiju negujemo zbog sebe...Nemojte da nam se ponovi 2008. godina i neko će ga nazvati, nelegitimno formiranje vlasti, a neki će reći čist lopovluk. Bilo je jasno da njihovi birači nisu glasali za koaliciju sa Đilasom. Znam da imate većinu i to ćete pokazati danas ili sutra. Bolje da se ide na nove izbore nego da se učestvuje u krađi kakva je bila 2008. godine - naveo je on.

O mandataru

- Očekujem da me predstavici onih koji imaju većinu u ponedeljak obaveste ko bi mogao da bude mandatar za sastav vlade, pozvao sam 10 lista na razgovore, a do sada obavio sa pet... - kazao je Vučić.

O preporukama ODIHR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Vladu Srbije da brzo reaguje povodom preporuka ODIHR-a i da u skladu sa tim od ponedeljka kroz radnu grupu krene u njihovu implementaciju.

- Želim da pozovem Vladu Srbije da analizira u potpunosti - detaljno i temeljno preporuke ODIHR-a i da odmah krene u realizaciju, u kratkom roku, sve što je moguće odmah, ali da pokušamo da to bude svih 25 preporuka - rekao je predsednik u obraćanju javnosti.

 

 

 

 

Ostavite komentar