Vesti > Politika

Borelj posle razgovora: Dijalog će biti nastavljen..."PRIŠTINA NIJE BILA SPREMNA ZA SASTANAK, SRBIJA JESTE"

Borelj je naglasio da je uloga EU da pomogne i da podrži strane u njihovim naporima u okviru procesa dijaloga

Izvor: K1info

26/06/2024 > 20:54

podeli vest:

Borelj posle razgovora: Dijalog će biti nastavljen..."PRIŠTINA NIJE BILA SPREMNA ZA SASTANAK, SRBIJA JESTE"
Foto: TANJUG/FOTO Hina/ MARIO STRMOTIĆ/ bg


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak u okviru dijaloga i da je postavila tri uslova da bi do njega došlo, a da je, sa druge strane, Beograd bio spreman za sastanak. 

On je na konferenciji za novinare nakon bilateralnih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao da je Kurti tražio formalizaciju osnovnog sporazuma, da se odbaci dopis u kojem je bivša premijerka Srbije Ana Brnabić sredinom decembra prošle godine izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i aneks za njegovu primenu i da se Milan Radojičić i njegova grupa izruče pravosudnim organima u Prištini.

- Srbija nije bila spremna da u potpunosti ispuni uslove Kosova, pozivajući se na ustavna ograničenja - rekao je Borelj.

On je dodao da je EU, pre sastanka, predstavila novi predlog plana primene, ali je istakao da su stavovi dve strane i dalje udaljeni kada je reč o tome kako bi mogla da se pokrene primena sporazuma i kako bi trebalo da se nastavi proces normalizacije.

Borelj je naglasio da je uloga EU da pomogne i da podrži strane u njihovim naporima u okviru procesa dijaloga i poručio da Unija ostaje posvećena tome. 

- U tom smislu, proces će se nastaviti. Lajčak će ugostiti sledeće nedelje dvojicu glavnih pregovarača  u Briselu kako bi nastavili razgovore o primeni plana sporazuma, kao i drugih pitanja iz dijaloga - rekao je Borelj.

On je dodao da je na Beogradu i Prištini da pokažu konstruktivnost i omoguće da proces napreduje. 

Foto: Tanjug/AP/Fred Sierakowski

 

- I dalje verujemo da je to u njihovom interesu i u interesu njihovih težnji ka evropskim integracijama. Verujem da je potrebna hrabrost, vizija i politička volja lidera za budućnost Kosova i Srbije i dobrobit njihovih građana. Kao Evropska unija, spremni smo da pomognemo na svakom koraku na tom putu - rekao je Borelj novinarima.

Osvrćući se na proces normalizacije odnosa tokom protekle četiri godine, Borelj je rekao da to nije bio lak period i da se radilo u sve složenijem geopolitičkom kontekstu i pomenuo da su se suočili višestrukim krizama, tenzijama i eskalacijama, uključujući u maju i septembru 2023. 

Naglasio je da dijalog može da donese dobrobit "građanima Kosova i Srbije".

Ukazao je i na uspehe ostvarene tokom dijaloga, ako što je napredak u primeni energetskih sporazuma do kojeg je došlo dogovorom o energetskoj mapi puta, ukidanje ulazno-izlasnih dokumenata, kao i reševanje pitanja registarskih tablica. 

- Ali najvažnije uspeli smo da postignemo prekretnički Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i njegov implementacioni aneks u februaru i martu 2023. godine - rekao je Borelj i ocenio da to predstavlja iskorak jer se "prvi put pruža jasan okvir za budućnost procesa". 

S druge strane, optužio je obe strane da "snose odgovornost za neispunjenje onoga što su obećale da će uraditi".

- Nesprovođenje je velika izgubljena prilika za obe strane. Kao deo sporazuma, uspeli smo da se pozabavimo najosetljivijim pitanjima u dijalogu, uključujući i pitanje manjinskih prava kroz uspostavljanje Zajednice srpskih opštine na Kosovu - rekao je Borelj i konstatovao da nisu preduzeti nikakvi koraci kako bi se ona formirala. 

On je dodao da je EU stavila na sto pripremne korake za uspostavljanje ZSO i predstavila evropski nacrt statuta, "koji predviđa istinski evropski i moderan način da se pozabavimo ovim osetljivim pitanjem". 

On je dodao da proces normalizacije može da napreduje samo onoliko brzo koliko žele dve strane.

 

Ostavite komentar