Vesti > Politika

Vučić:Primetili smo podizanje albanskih DRONOVA iz Đakovice sa namerom izviđanja POZICIJA Vojske Srbije i to nije sve...

Po dolasku predsednika intonirana je himna Srbije "Bože pravde"

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

03/07/2024 > 09:17

podeli vest:

Vučić:Primetili smo podizanje albanskih DRONOVA iz Đakovice sa namerom izviđanja POZICIJA Vojske Srbije i to nije sve...
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sednici proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Vučić je svečano dočekan, zajedno sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, uz počasni stroj Garde i himnu Republike Srbije.

- Oprema i naoružanje vojske Srbije se modernizuju, nismo zadovoljni brojem ljudi, naročito na severu Srbije, Beograd i Vojvodina. Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu iz različitih razloga. Od značajnih snaga susednih zemalja, do ogromnog broja nato pripadnika na KiM, 4.534 u ovom trenutku. Računamo na dobru saradnju sa Kforom i verujem da će do doprinositi stabilizaciji prilika na KiM. Ono što smo primetili to je da su pojačana dejstva vazduhoplova sa posadama i besposadnih vazduhoplova i dronova u okruženju sa izviđačkim namerama prema Srbiji, bez prelaženja granice Srbije i to je iz svih smerova u pravcu Srbije pojačano. Primeitli smo podizanje albanskih barjaktara iz Đakovice sa namerom izviđanja pozicija vojske Srbije i švedsko-nemački avioni rade lidar snimke sa drugih teritorija koje nisu pod kontrolom vojske Srbije ali prave snimke zbog prisustva bezbednosnih snaga Srbije. Nastavićemo ubrzano i moraćemo da promenimo navike, da radimo više i bolje, da budemo jasniji u poruci odvraćanja svakog potencijalnog agresora. Moraće da rade bolje naše fabrike namenske industrije, da se bave teškim i napornim radom. Moraćemo da dalje povećavamo ljudstvo u vojsci ali ne na pozicijama sekretara već onih koji mogu da nose pušku i da pomognu zemlji - rekao je Vučić. 

- Mnogo novca ulažemo, primanja naših vojnika su nikada veća, realna primanja su i do 40 odsto veća od toga, veoma značajna primanja, mnogo novca ulažemo i tražimo najveći stepen pripremljenosti. Srbija želi mir i uvek će želeti mir, a da bi ga sačuvali moramo da imamo jaku vojsku koja će da odvrati svakog potencijalnog neprijatelja - dodao je.

O hrvatskim medijima i rezoluciji o Jasenovcu

- Kad god bi Srbija podigla glavu, kad god Srbija ne bi bila unižena, kad god Srbija ne bi pristala na to da služi tuđim interesima, a da sprovodi samokažnjavanje, da pristaje da fantazmagorične katazme koje mora da prođe zbog tobože zločinačkog ponašanja, kad god bi Srbija ekonomski se podizala, predstavljala politički faktor koji nije beznačajan i kada političari ne bi govorili "izvini zato što ste nas ubijali", oni su više napisali tekstova nego o svom predsedniku i premijeru zajedno. To govori o njihovoj opsednutosti ali govori i o meni, da ne radim toliko loše za našu zemlju - kazao je danas predsednik Srbije.

Foto: Tanjug printscreen

 

- Krivac mora da bude Vučić, ko će. Imam konkretno pitanje, ako sam ja, vidim da iz crnogorskog rukovodstva govore da je rezolucija o Jasenovcu doneta pod pritiskom Beograda, ne izgovaraju moje ime jer bi to bila laž, ali očigledno je. Moje pitanje je, predsedniku Crne Gore i predsedniku Vlade Crne Gore da li sam ih ikad pozvao telefonom da pitam i da li je moja ideja bila rezolucija o Jasenovcu, kažite. Ili je to bila vaša ideja da objasnite narodu u Crnoj Gori da ćete da pronađete nešto na čemu ćete da se izvučete. Kada sam pitao Spajića rekao je - usvajamo. Ni jednom ih nisam pozvao, čak ni Mandića. Vidite kako je sa lažovima, morate da pronađete krivca - dodao je.

- Pitam ih da li se stide rezolucije koju su doneli, ne mislim da je loša, nego ona prethodna koju ste donosili, a te ne vidim da se stidite. Što se tiče Hrvatske želim ih još mnogo tekstova, što više pišu biću uvereniji da radim dobar posao za svoju zemlju. Ponosan sam na to što imam dovoljno snage, energije i hrabrosti da im se suprotstavim - rekao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na napad na Dedinju na žandarma.

- Analiziramo i potencijalne greške ali ih do sada nismo ustanovili. Ovoga puta su naše snage uspele da obave svoj posao u skladu sa zakonom i da neutrališu teroristu i neprijatelja. Morate da imate u vidu da nije bilo moguće imati dokaze da neko priprema terorističko delo. Da se pitala samo BIA ili samo MUP ti bi odavno bili iza rešetaka - kazao je Vučić. 

Kolegijum je počeo u devet sati.

Pored predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije prusutni su premijer Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Gašić, načelnik Generalštaba Mojsilović i članovi proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba. 

Ostavite komentar