Vesti > Politika

Naredni SASTANCI ministara inostranih poslova i odbrane EU u Briselu: Ove teme će biti u fokusu

Borelj je naveo da većina ministara takođe želi da Mađarska snosi "simbolične" posledice

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

22/07/2024 > 22:18

podeli vest:

Naredni SASTANCI ministara inostranih poslova i odbrane EU u Briselu: Ove teme će biti u fokusu
Foto: Tanjug/AP/printscreen


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da će naredni sastanci ministara inostranih poslova i odbrane zemalja članica Unije biti održani u Briselu, a ne u Budimpešti zbog stava Mađarske u vezi sa ratom u Ukrajini.

Govoreći nakon ministarskog sastanka u Briselu, Borelj je rekao da je tu odluku doneo nakon što je većina ministara rekla da se protivi potezima Mađarske nakon što je 1. jula preuzela predsedavanje Savetom EU, preneo je Reuteurs.

Borelj je naveo da većina ministara takođe želi da Mađarska snosi "simbolične" posledice nakon što je mađarski premijer Viktor Orban otputovao u Moskvu na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u okviru, kako je sam nazvao, mirovne misije za Ukrajinu, a bez podrške ostalih članica EU.

Foto: Tanjug/AP/printscreen

 

- U skladu sa svojim pravom da odredim mesto održavanja sastanka, odlučio sam da pošto 25 (od ukupno 27) zemalja EU osuđuje stav Mađarske, moramo poslati signal da ponašanje Mađarske, koje podriva jedinstvo spoljne politike EU, mora imati zvanične posledice. Odlučio sam da sazovem sledeći sastanak ministara spoljnih poslova i odbrane u Briselu posle letnje pauze - naveo je Borelj.

Ministri EU raspravljaće o "neprihvatljivim" stavovima Mađarske

Ministri spoljnih poslova Evropske unije će raspravljati o "neprihvatljivim" aktivnostima mađarskog premijera Viktora Orbana i "neprihvatljivim" pozicijama njegove zemlje u vezi uloge EU u Ukrajini, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Foto: Tanjug printscreen

 

- Razgovaraćemo o onome što se dogodilo i o stavovima koje je zauzela mađarska vlada - rekao je Borelj.

On je predočio da će države članice morati da raspravljaju o ovom pitanju pre nego što donesu eventualne odluke o tome kako da se postave prema mađarskom predsedavanju EU u narednim mesecima.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar