Vesti > Politika

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO U UN: Moćne reči nagrađene aplauzom! Jednu stvar nikome nećemo dati, a to je SLOBODA

Generalna debata je deo zasedanja Generalne skupštine UN i održava se na početku svake redovne sesije u septembr

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

24/09/2024 > 20:31

podeli vest:

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO U UN: Moćne reči nagrađene aplauzom! Jednu stvar nikome nećemo dati, a to je SLOBODA
Foto: Tanjug/Ilustracija



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se u Njujorku na generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vučić je na početku govora citirao Mahatmu Gandija: "Nema puta ka miru, mir je put".

- Obraćam vam se u ime Srbije, države slobode i pravde. Obraćam vam se u ime zemlje koja svojim delovanjem i principijelnom politikom odražava temu ovogodišnje skupštine. Situacija u svetu deluje još teže i mračnije nego pre godinu dana - rekao je on.

Čovečanstvo mora okončati rat, pre nego što rat okonča čovečanstvo, rekao je on.

- Srbija i njeni građani dele bol sa svima koji ginu u ratovima, i na Bliskom istoku i u Ukrajini. Deluje neverovatno da je svet na ivici nuklearnog holokausta. Približavamo se ivici ambisa.

 

Vučić je istakao da Srbija svesrdno podržava članstvo afričkih zemalja u SB UN, na šta je usledio aplauz.

- Moramo vratiti veru u mir, jedini put koji nema alternativu. Svim generacijama to dugujemo, budućnost sveta je naš izbor i odgovornost. Svi koji smo se okupili ovde iz celog sveta, uradili smo to iz plemenitih i sebičnih razloga. Lideri i najmoćnijih zemalja se uglavnom obraćaju samo svom javnom mnjenju. Ni ja se ne razlikujem mnogo, ali neću danas predstavljati samo Srbiju, visoke stope rasta, jer da se hvalim imam priliku i u svojoj zemlji - dodaje on.

Predsednik je rekao da će govoriti o tome kako je srušena Povelja UN, i kako su svi počeli da se dodvoravaju sili.

- Objasniću na primeru svoje zemlje, najlepše Srbije. Kako je rušena i gažena, i kako i danas pretvara kamičak u cipeli najmoćnijih. Posle velikih pobeda u Prvom i Drugom svetskom ratu, a Srbi su kao narod imali najveće proporcionalne gubitke u prvom ratu. Bili smo među prvima koji su se suprotstavili nacistima. Mi nismo spremali cveće za nacističke tenkove, i platili smo visoku cenu. Ipak, to nije tema mog današnjeg obraćanja - kazao je Vučić.

On ističe da upozorava na presedan i pandorinu kutiju koja je otvorena pre mnogo godina ranije, a o kojoj svi ćute.

- Nadmoćnost Zapada dovela je do kraja istorije i potpunog ovladavanja zapadnih ideja u svim delovima društvenog života. Takvo nepostojanje ravnoteže srušilo je i SSSR i Jugoslaviju. To se nije desilo slučajno niti samo od sebe, već uz učešće zapadnih službi, kako u SSSR, tako i u Jugoslaviji. Danas smo čuli od mnogih da je napadom na Ukrajinu otvorena Pandorina kutija. To je neistina - istakao je predsednik.

Dodaje da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali kaže da lideri velikih sila pozivaju na poštovanje Povelje UN, ali ne kada je u pitanju Srbija.

- U naletu sopstvene moći su, kada su mislili da mogu da rade šta hoće, da ruše norme međunarodnog prava. Gazili su sve norme međunarodnog prava, nisu ni tražili obrazloženja! Srbiju su napali i izvršili agresiju, a nije ih bilo briga za Povelju UN.

Generalna debata je deo zasedanja Generalne skupštine UN i održava se na početku svake redovne sesije u septembru.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar