Vesti > Politika

KVALITET POSETE SE OGLEDA U BROJU POTPISANIH SPORAZUMA: Dolazak Erdogana dokaz visokog nivoa odnosa dve zemlje

Turska se posle jednog veka vratila na veliku scenu i postala regionalna sila

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

11/10/2024 > 21:05

podeli vest:

KVALITET POSETE SE OGLEDA U BROJU POTPISANIH SPORAZUMA: Dolazak Erdogana dokaz visokog nivoa odnosa dve zemlje
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je večeras da poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji pokazuje visok nivo političkih odnosa između dve zemlje i njihovih lidera, ali i strateško opredeljenje za dalje razvijanje odnosa.

Milivojević je rekao za Tanjug da se kvalitet posete ogleda u broju potpisanih sporazuma i njihovih efekata, dodajući da je potpisano 11 sporazuma u različitim oblastima.

- Vi ste poslednjih godinu dana morali da imate dinamičnu saradnju između različitih resora iz Srbije i Turske kako bi sporazumi bili spremni za potpisivanje. Kada imate takav karakter ekonomskih odnosa, to je najbolja osnova za političke odnose - rekao je Milivojević.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je dodao da su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan govorili o obostranom uvažavanju, što je ocenio kao izuzetno važno jer je, kako je dodao, Turska regionalna sila koja ima uticaj na našem prostoru, uključujući meku moć i istorijsku komponentu.

- Turska se posle jednog veka vratila na veliku scenu i postala regionalna sila koja ima uticaj na faktore koji su za nas od nacionalnog interesa. Nije slučajno što su dvojica predsednika u razgovoru pomiljali BiH i to nas opredeljuje da međusobne odnose dižemo na viši nivo - rekao je Milivojević.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

On je dodao da pečat odnosima između dve zemlje daju sami lideri jer je lični odnos element koji podiže odnose na viši nivo i koji predstavlja garanciju za poverenje bez kojeg ne bi bilo potpisivanja sporazuma a koje je, kako je rekao, pretpostavka za dugoročnost u odnosima.

Govoreći o saradnji između Srtbije i Turske, Milivojević je napomenuo da je Erdogan istakao da je hiljade građana Srbije zaposleno u turskim kompanijama, kao i da više stotina turskih firmi koje posluju u našoj zemlji pokazuje da "itekako ima mesa u odnosima".

Govoreći o geopolitici, Milivojević je rekao da Turska vidi Srbiju kao najvažniju zemlju u regionu, dodajući da je Erdogan u Srbiju došao iz Tirane, čime je pokazao da na Srbiju gleda kao na kontrabalans u regionu u odnosu na islamski kompleks u Albaniji i bošnjačku stranu u BiH.

On je dodao i da je poseta važna zbog položaja Srbije u globalnim okvirima.

- Turska na svojim granicama ima dva najvažnija rata - u Ukrajini i na Bliskom istoku, koji je neposredno dodiruje. Ona je važan činilac jer se ne zalaže za rat, već za posredovanje. Svrstavanje na bilo koju od strana bi uticalo na moguće eksalacije ratova, te se zato Erdogan pominje kao figura na vrhu grupe lidera značajnih u ovom trenutku. Njegov dolazak u Beograd potvrđuje poziciju Srbije, kao zemlje koja ima geostrateško mesto u vidokrugu i regionalnih i velikih sila - pojasnio je Milivojević.

Foto: Tanjug printscreen

 

On je dodao i da je Turska važna Srbiji zbog uticaja meke moći, Raške oblasti, Novog Pazara, naših odnosa sa BiH.

- Turska je jedno vreme bila nosilac posredovanja saradnje Sarajeva i Beograda, pa čak i Zagreba i Beograda - podsetio je on.

Milivojević je naglasio da dobri odnosi Srbije sa Turskom amortizuju mogućnost sukoba sa islamskim faktorom na ovim prostorim jer, kako je naveo, treba imati u vidu da smo u trusnom području sa mnogo pitanja.

- Pogledajte kakvi su odnosi sa bosnjačkim elementom u Sarajevu. Ergodan je bio u Tirani i Beogradu, a ne u Sarajevu. Turska u ovom regionu želi saradnju i pomirenje, ali preko Srbije i sa Srbijom, što našu zemlju preporučuje kao važan faktor na ovom prostorima - istakao je Milivojević.

Važnost posete video je i u tome što "Erdogan govori o formuli mira, što se poklapa i sa nama", zbog strateškog opredeljenja Srbije za mir i stabilnost.

Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

 

On je dodao i da je naša zemlja, putem Koridora 10, most Turskoj prema EU, jer je ogromna turska dijaspora u zemljama EU, a svi oni "idu preko nas".

- Mi smo vrsta mosta i sa ovom pozicijom otvaramo vrata Turskoj prema Evropi i tamo gde nije baš dobro viđena kao kod nas - rekao je Erdogan.

Govoreći o tački u kojoj Srbija i Turska nisu saglasne, a to je pitanje Kosova i Metohije, Milivojević je rekao da su dvojica lidera pragmatično postupila i da nisu potencirala tačke oko kojih nema saglasnosti, kako ne bi opteretile odnose.

Govoreći o Poslovnom forumu Srbija-Turska, Milivojević je rekao da on predstavlja velike mogućnosti za napredovanje u ekonomiji, kao ida bi bio veliki rezultat da se ostvari i 50 odsto od dogovore.

Milivojević je dodao i da prisustvo Turske na manifestaciji EXPO 2027, ali i saradnja u oblasti namenske industrije potvrđuju visok nivo poverenja između dve zemlje.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar