Vesti > Politika

Premijer POLJSKE se obratio na SRPSKOM: "Širim oči od oduševljenja koliko se SRBIJA RAZVIJA" (VIDEO)

On je kazao da podržava inicijativu Otvoreni Balkan...

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

24/10/2024 > 13:01

podeli vest:

Premijer POLJSKE se obratio na SRPSKOM: "Širim oči od oduševljenja koliko se SRBIJA RAZVIJA" (VIDEO)
Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ


Poljska podržava evropski put Srbije, a bez Srbije Evropska unija nije kompletna, poručio je poljski premijer Donald Tusk posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem, govoreći na srpskom jeziku.

"Podržavamo regionalnu saradnju, naročito inicijativu Otvoreni Balkan, kao i Berlinski proces, Svesni smo ambciioznih planova koje Srbija ima kada je u pitanju Plan rasta kako bi ubrzala svoj evropski put", rekao je Tusk. 

 

Istakao je da su za Poljsku važni bilateralni odnosi sa Srbijom, naročito jačanje ekonomske saradnje. Naveo je da mu je njegov prijatelj Vučić rekao da bi voleo da vidi region u EU. Kako je dodao, kada imaš uspešne komšije, uspešan je i ceo region. 

- Proširenje EU mora da obuhvata i Srbiju, to je težak i mukotrpan proces, i jedna i druga stana su donekle razočarane. Govoriću u EU da ne postoje nesporazumi i problemi koje ne bi bili u stanju da rešimo na nivou Srbije i EU i da ne postoji ništa što bi predstavljalo prepreku proširenju. Hvala vam za taj gest i da si se dragi prijatelju opredelio za razgovor iako si imao atraktivnu političku ponudu u istom trenutku. Svi su to primetili i ja sam veoma zadovoljan zbog toga jer smo razgovarali i o drugim poljima naše saradnje. Svaki put kada dolazim u Beograd širim oči od oduševljenja koliko se Beograd i Srbija brzo razvijaju. Svako ko dođe, ko se vrati u Beograd pod velikim je utiskom onoga što se ovde dešava. Čestitam ti za sve što si postigao, koliko si truda uložio da Beograd izgleda kao savremen grad. Imate sve razloge da budete ponosni i da vas kao partneri tretiraju sve političke sile. Srpski ponos nije samo istorijsko pitanje već je zasnovan na činjenicama, na delima. Čini mi se da smo i sada napravili ogroman korak napred u saradnji Poljske i Srbije, i za dobrobit naših naroda - rekao je Tusk.

Ostavite komentar