Vesti > Politika

Hrvatska ZABRANILA Vučiću posetu JASENOVCU, tvrde da hoće da izazove HAOS

Hrvatske vlasti nisu dozvolile srpskom predsedniku da privatno poseti spomen područje u Jasenovcu

Autor: K1

17/07/2022 > 09:17

podeli vest:

Hrvatska ZABRANILA Vučiću posetu JASENOVCU, tvrde da hoće da izazove HAOS
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je planirao danas da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti neće dozvoliti ulazak u zemlju, objavio je zagrebački Jutarnji list.

Vučić je, prema neimenovanim izvorima lista iz vlade Andreja Plenkovića, kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu da planira privatnu posetu Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vreme ustaške Nezavisne Države Hrvatske nalazio koncentracioni logor u kojem su tokom Drugog svetskog rata ubijeni brojni Srbi, Jevreji i Romi.

Prema zvaničnim međunarodnim podacima, u ustaškom logiru Jasenovac ubijeno je oko 700.000 Srba, Jevreja i Roma, i za te zločine do danas niko nije odgovarao.

Jutarnji list piše da je Vučić pozvao Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovoj posetu obavesti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio.

Izvori Jutarnjeg lista iz hrvatske vlade navode da je Vučić, bez zvanične najave hrvatskim vlastima i bez koordinacije sa ambasadom, hteo da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njenog entiteta Republike Srpske, i da oko 11 sati dođe u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

Ovde je očigledno, smatraju u hrvatskoj vladi, bila namera da isprovocira hrvatsku stranu uoči godišnjice hrvatske vojne akcije “Oluja” 1995. godine, u kojoj je iz Hrvatske proterano nekoliko stotina hiljada Srba,  da bi onda srpski predsednik, prenosi Jutarnji list, mogao u svojoj zemlji da glumi žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju.

- Nije poštovao nijedan protokol, hteo je da sve uradi mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Hteo je da sa svojim TV ekipama pređe hrvatsku granicu i ovde da radi šta hoće. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU i NATO i on ovde ne može da radi šta hoće. Politika "svesrpskog sveta" u Hrvatskoj mu neće proći - rekao je sagovornik Jutarnjeg lista iz hrvatske vlade.

Ovde nema nijedne dobre namere, nijednog čina koji bi doprineo normalizaciji odnosa. Ne daje nam informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločince, hteo je jednostavno da napravi haos pre Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli da to ne dolazi u obzir - poručili su iz hrvatske Vlade, prenosi zagrebački list.

Ostavite komentar