Vesti > Politika

VLADA SRBIJE na vidiku, Vučić razgovarao sa strankama manjina

Razgovore o mandataru nove Vlade Srbije Vučić počeo susretom sa predstavnicima nacionalnih manjina

Autor: Tanjug

14/07/2022 > 09:23

podeli vest:

VLADA SRBIJE na vidiku, Vučić razgovarao sa strankama manjina
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/nr


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u okviru konsultacija o mandataru nove vlade, razgovarao je sa predstavnicima Koalicije Albanaca doline, "Zajedno za Vojvodinu" i "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlić", dok je SDA Sandžaka odbila poziv za današnji razgovor

Konsultacije sa predstavnicima ostalih lista koje su prešle izborni prag od tri odsto, biće održane i narednih dana.

Vučić se prvo sastao sa predsednikom Partije za demokratsko delovanje Šaipom Kamberijem, kao predstavnikom Koalicije Albanaca doline koji je posle sastanka izjavio da toj koaliciji nije prioritet da bude deo Vlade Srbije već integracija Albanaca u pravosudne i druge institucije koje deluju u njihovim opštinama i regionalnim institucijama.

Kamberi je naveo da Albanci nisu integrisani još ni na nivou državnih institucija na prostoru opština Bujanovac, Preševo i Medveđa i dodao da traži da se sa integracijom "krene odozdo, ne sa vrha vlade" i da je prioritet kada je reč o regionalnim institucijama participacija u državnoj bolnici u Vranju u kojoj od 700 zaposlenih, kako kaže, nema nijednog Albanca.

On je naveo da je za njih važno da se radi na implementaciji zahteva iz plana od sedam tačaka koji je, prema njegovim rečima, vlada prihvatila 2013. godine. - Ključna tema plana od sedam tačaka je ekonomski razvoj, integracija Albanaca u državne institucije, pitanje priznavanja diploma, pasivizacije adresa, upotrebe uvredljivih izraza. To su ključna pitanja za bolji život - kazao je Kamberi. Koalicija Albanaca doline imaće jedan mandat u novom parlamentu.

Demokratski savez Hrvata: Hoćemo u vladu ako se ispune određeni uslovi

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/nr

 

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i predstavnik koalicije "Zajedno za Vojvodinu" Tomislav Žigmanov izjavio je nakon konsultacija sa Vučićem da postoji spremnost da oni uđu u buduću vladu ako se, kako je rekao, pronađe konsenzus o "pitanju vrednosne, programske i pozicije eventualnih predstavnika hrvatske zajednice u toj vladi". 

Žigmanov, čija koalicija će imati dva poslanika u novom parlamentu, kaže da je za to potrebno da se vidi u kom pravcu će Srbija ići i na koji način i u kojem segmentu će kao predstavnici jedne političke stranke biti u prilici tome da doprinose.

Zukorlić: Interesantna su nam mnoga ministarstva

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/nr

 

Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić izjavio je da ta stranka želi "suštinsko učešće" u Vladi Srbije, u korist svih koji su glasali za njih, dodajući da im je cilj da rešavaju pitanja koja se tiču svih verskih i nacionalnih zajednica.

- Otvorili smo razgovore da nastavimo da budemo deo vlasti sa vrlo značajnijim učešćem u vladi - kazao je Zukorlić novinarima nakon sastanka Vučićem i dodao da su za tu stranku mnoga ministarstva zanimljiva, a prihvatiće svaku ponudu koja će podrazumevati i omogućiti im da realizuju svoj program

Na Andrićev venac u petak će na konsultacije doći predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, Zavetnika i liste "Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije".

Ostavite komentar