Vesti > Region

BORBA SA POŽARIMA U SEVERNOJ MAKEDONIJI JOŠ TRAJE: Aktivna 13 ŽARIŠTA, BALKANSKA SOLIDARNOST na delu!

Brza reakcija prijateljskih zemalja doprinela je da se dobar deo požara stavi pod kontrolu

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

19/07/2024 > 10:50

podeli vest:

BORBA SA POŽARIMA U SEVERNOJ MAKEDONIJI JOŠ TRAJE: Aktivna 13 ŽARIŠTA, BALKANSKA SOLIDARNOST na delu!
Foto: Printscreen Reuters


Na teritoriji Severne Makedonije u proteklom danu i noći, od 28 otvorenih požara i dalje je aktivno 13, dva su lokalizovana, a četiri su pod kontrolom, saopšteno je danas iz Centra za upravljanje kriznim situacijama.

Požari su aktivni u opštinama Čaška (2), Veles, Rosoman, Studeničani, Štip (2), Makedonski Brod (2), Probištip, Bitolj, Prilep i Dolneni.

Borba protiv vatrene stihije u celoj zemlji nastavlja se nesmanjenim intenzitetom, uz maksimalno angažovanje svih raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa na  njihovom suzbijanju.

Prema pisanju skopske Nove Makedonije, ono što je ostavilo snažan utisak na makedonske građane jeste nesebična pomoć susednih zemalja, koje su, iako su i same suočene sa visokim rizikom od izbijanja požara zbog visokih temperatura koje su zahvatile Balkan, bez rezerve poslale avione i helikoptere u pomoć. 

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Na prvi poziv, dodaju, pomoć je stigla iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, ali i iz Turske i Rumunije, piše skopski dnevnik o balkanskoj solidarnosti na delu u tekstu pod naslovom "Teškoća stvara prijatelje".

Brza reakcija prijateljskih zemalja nesumnjivo je, ističu, doprinela da se dobar deo požara stavi pod kontrolu, što bi bilo nemoguće bez angažovanja aviona koji su stigli iz susedstva.

- I posle više od tri decenije odvojenosti od zajedničke države SFR Jugoslavije, veze između država proizašlih iz bivše federacije ostale su neraskidive i to se vidi na svakom koraku. Tokom katastrofalnih poplava u Sloveniji, Makedoniji i Srbiji i Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i BiH, pomoć su uputile želeći da pomognu Slovencima... Pre nekoliko godina velike poplave zadesile su i Srbiju, gde solidarnosti bivših jugoslovenskih republika ponovo nije izostala. Sve ove zemlje su pomagale jedna drugoj tokom pandemije kovida, donirajući jedni drugima vakcine u vreme kada ih je bilo teško pronaći - piše makedonski dnevnik.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Tu je, dodaju, i podrška Mađarske, koja kao predsedavajuća EU aktivira mehanizme evropske pomoći.

- Sve to govori da se, bez obzira na povremene političke nesporazume, kada je pomoć u pitanju, sve zaboravlja i ceo fokus je usmeren na to kako pomoći ljudima u nevolji - piše Nova Makedonija.

Stoga, navode, svi ovi primeri tokom godina jasno određuju ciljeve kojima treba da teži makedonska spoljna politika kada traži saveze neophodne za realizaciju sopstvenih strateških ciljeva, kao što su aktuelne evropske integracije, ali i druga pitanja koja mogu biti od zajedničkog interesa.

- Ispostavilo se da se visoke politike rukovode interesima velikih, a kada je reč o zemlji kao što je Makedonija, ona mora da se osloni na zemlje koje u svakoj situaciji stalno nude pomoć i sa njima grade saveze za zajednički nastup na međunarodne političke scene - navodi Nova Makedonija.

I dok, kažu, prvi susedi Makedonije, Bugarska i Grčka, u svakoj prilici ponavljaju da su dobrosusedski odnosi glavni kriterijum za ulazak u evropsku porodicu, očigledno je da su dobrosusedski odnosi za njih "jednosmerna ulica", odnosno da to samo znači zadovoljavanje njihovih potreba.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar