Da li živimo BOLJE ili GORE nego pre 10 godina? UPOREDILI SMO plate, penzije i cene - i SVE JE JASNO
Uporedni troškovi iz 2013. godine i danas konačno daju odgovor na pitanje da li nam je "skok" primanja išta značio
24.01.2023
ČuvarkućaDa odete u Alžir i ponudite ćevape - gledali bi vas čudno, a u Indiji bi se verovatno uvredili da im ponudite teleći burger
podeli vest:
Kao hrana u Evropi konzumiraju se zamrznuti, sušeni ili u prahu domaći cvrčak i crvi insekata. Da li biste bili spremni da jedete ove namirnice ako se nađu u prodavnicama u Srbiji?
Više od 1.900 insekata se koristi u svetu, a šta je tačno dozvoljeno u namirnicama, koje su njihove prednosti i šta je sa alergijama na insekte, objasnili su nutricionistkinja Milka Raičević i Marko Stefanović, koji je proputovao pola sveta.
Uporedni troškovi iz 2013. godine i danas konačno daju odgovor na pitanje da li nam je "skok" primanja išta značio
24.01.2023
ČuvarkućaDa li će konzumiranje insekata biti ključ za rešavanje problema gladi u svetu?
18.01.2023
Mozaik- Mislim da je hrana i način ishrane vrlo često stvar nekih navika stečenih u najranijem detinjstvu. Naše okruženje nas je uverilo da konzumiranje insekata i crva nije u redu - rekao je on.
- To je u nekim kulturama poželjno, u drugim bizarno i nedopustivo. Da odete u Alžir i ponudite ćevape, gledali bi vas čudno, u Indiji da ponudite teleći burger, verovatno bi se uvredili.
- Dobar deo ovih navika potiče iz naših ustaljenih obrazaca. Uvek gledam da probam ono što jedu lokalci. Probao sam svašta, od buba, larvi, zmija, crva. Zanimljiva stvar koju primećujem, to je da mnoge stvari imaju nutritivne vrednosti, imaju veliki procenat proteina i slično - rekao je Marko.
Foto: Unsplash.com
Nutricionistkinja je potvrdila da su namirnice sa insektima neuporedivo zdravije od ostalih.
- Nismo ni svesni koliko buba pojedemo. To su sitne male bubice i niko ne vodi računa. Činjenično stanje je da ćemo u nekom periodu biti primorani da menjamo način ishrane. Ješćemo brašno od insekata, nećemo mnogo ni osetiti - rekla je ona.
Od toalet papira, preko jogurta i kafe, do kukuruznog čipsa sva pakovanja se neprimetno smanjuju, iako cena ostaje ista kao i ranije
16.08.2022
SrbijaSvaki odeljak sa proizvodima ima tendenciju da bude teatralno osvetljen, tako da sve izgleda bolje u prodavnici
09.12.2022
Čuvarkuća- Prehrambena industrija već pravi koje kakve dodatke, začini će odraditi svoje. Čulo mirisa i ukusa su saveznici, bojim se da će to da bude jako blizu. Moram da objasnim da nećemo morati mnogo da putujemo, jer ćemo na policama imati te proizvode - rekla je Milka i objasnila prednosti ovih namirnica.
- Proteini su mnogo lakše varljivi nego sve druge vrste. Tu imate puno vlakana za razliku od svih drugih namirnica, a ono što je najvažnije, jeste da imaju toliko kalcijuma, više nego što imaju mleko, sir i ostale namirnice. Ja se nadam da to nećemo zloupotrebiti - rekla je Milka.
Foto: Unsplash.com
- Kažu da ćemo moći da gajimo u kućnim uslovima. Pa šta je sa tolikim muvama, pogotovo ako je činjenično stanje da će se one proizvoditi? Neko mora da ih jede. To su bile životinje, ali sada će biti i ljudi.
- Ja se jedino plašim da ne izmaknemo kontroli. Ne samo da ćemo morati da se menjamo što se tiče navika, nego i svest moramo da menjamo veoma ozbiljno - rekla je nutricionistkinja.
Snimak sa Twittera objasnio da je zaista budućnost kupovine stigla
23.10.2022
ČuvarkućaAko ste pristalica donošenja novogodišnjih odluka, onda bi trebalo da obećate sebi da ćete jesti više "zeleniša" u narednih 12 meseci
01.01.2023
VestiMarko nikada nije imao stomačne tegobe, iako je jeo na mestima koja ne ispunjavaju ni osnovne higijenske uslove:
- Nisam imao stomačne probleme, a najsmešnije je da sam jedan jedini put dobio trovanje u Egiptu u najpoznatijem hotelu, a jeo sam u najnehigijenskim uslovima, recimo u džungli usred Kambodže ili u pustinji u Sahari.
Foto: Unsplash.com
- Nikada mi se ništa nije dogodilo, možda se moj stomak privikao na česte promene u ishrani i različite ukuse - rekao je Marko.
Alergije sa ovom vrstom namirnica su vrlo moguće, ističe nutricionistkinja.
- Naravno, alergije su čudo. Tu ćemo morati da budemo obazrivi i ozbiljni. Uvek je problem sirova hrana, povrće, higijena je jako bitna. Kad budemo imali bube u ishrani, moraćemo da se pridržavamo određenih uslova jer je to sve za nas novo - rekla je Milka Raičević.
Donosimo vam recepte za dva domaća začina idealna za zimsku hranu
24.10.2022
GurmanlookPostoje pravila šta smemo da jedemo kada smo pod terapijom, jer na antimikrobne lekove hrana utiče u velikoj meri
08.10.2022
VestiDeca školskog uzrasta uglavnom užinu kupuju za vreme velikog odmora, ali "Batut" ukazuje da ta navika može da se ipravi
05.09.2022
SrbijaDa li su jaja koja stoje van frižedera bezbedna za upotrebu?
30.01.2023
Srbija
Ostavite komentar