Vesti > Srbija

Ispisao ISTORIJU, a danas njegovi POTOMCI žive u dva kućerka: Tanasko Rajić je bio JUNAK NAD JUNACIMA

Kuća čuvenog Karađorđevog barjaktara uvršćena je u nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture

Izvor: K1info/RINA

26/04/2023 > 19:02

podeli vest:

Ispisao ISTORIJU, a danas njegovi POTOMCI žive u dva kućerka: Tanasko Rajić je bio JUNAK NAD JUNACIMA
Foto: RINA


Čuveni Tanasko Rajić ušao je u legendu i svaki udžbenik srpske istorije čuvajući trešnjev top na ustaničkom brdu Ljubiću. Dok se njegova vojska, pred najezdom Turaka razbežala, on topove nije hteo da ostavi. On je bio čuveni Karađorđev barjaktar i prijatelj.

Danas, njegovi direktni potomci žive u dva trošna kućerka. Od nekada čuvene i mnogobrojne familije ostali su samo Momčilo i Sneža.

Nasuprot pričama o slavnom pretku i legendama i silnom hajdučkom blagu, ovi poslednji izdanci Tanaskove loze žive skromno, povučeno i tiho u selu Stragari.

- Imamo ovce, koze i kokoške, po neku svinju, tome pridodajemo malo radove u poljoprivredi koliko da imamo za život. Jedna penzija koju smo nasledili od majke i naš trud su dovoljni da danas živimo skromno. Da imamo da se obučemo i prehranimo, mi se ne žalimo - rekao je Momčilo.

Od čuvenog ratnika i njihovog pretka nije im ostalo mnogo. Osim priča o slavnim danima Tanaskovog vojevanja, oni su nasledili hrabrost i ljubav prema otadžbini.

- U samom podrumu nalaze se dve puškarnice da ukoliko neprijatelj krene na njega, da ima sigurno sklonište. Grede koje služe kao krov su ručno tesane Tanaskovom rukom i s obzirom da su jako velike sigurno je imao i pomoć pri gradnji - rekao je Momčilo.

Ono što je tužna slika iz ovog sela jeste što do kuće velikog junaka u kojoj danas žive njegovi jedini potomci vodi jako loš prilazni put. Ispod kuće građene pre više od dva veka, ostao je i podrug koga je slavni barjaktar lično sazidao, spreman da i danas primi ustanike.

Ko je bio Tanasko Rajić

Atanasije Tanasko Rajić je rođen u selu Stragari pod Rudnikom 1754. godine. Njegovi najbliži potomci tvrde da je rođen 31. januara po starom, odnosno 11. februara po novom kalendaru, na Svetog Atanasija zimskog po kome je dobio ime Atanasko Tanasko. On je poznata ličnost iz Prvog i Drugog srpskog ustanka.

Kuća Tanaska Rajića se nalazi u Stragarima, naseljenom mestu na teritoriji grada Kragujevca, predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Ona je premeštena sa male razdaljine na mesto na kojem se sada nalazi pre nego što je utvrđena za kulturno dobro. Građena je od drveta, krajem 18. ili početkom 19. veka. Izgrađena je na ćelicu, preko kamenih temeljnih zidova.

Podrum je smešten na jednoj polovini kuće. Prizemni deo kuće čine sobe u kojima se živelo, kao i gostinska soba. Prvobitna, originalna kuća je bila dvodelna. Na kući su sačuvana sva, originalna, autentična svojstva ove arhitekture: prozori, vrata, tavanica, podrumska vrata.

Kako kažu njegovi potomci, Tanasko je do poslednjeg daha branio otadžbinu.

- Dok je imao snage branio ih je do poslednjh daha, kada je posustao, ubili su ga i isekli na komade za osvetu, jer je mnogo Turaka pobio. Tako i mi, ako treba išli bi u borbu, ali ne želimo to nikome. Nije nas strah da poput našeg slavnog pretka uzmemo sablju i branimo Srbiju - rekli su potomci slavnog Tanaska.

Boj na Ljubiću odigrao se pre više od 200 godina i predstavlja najznačajniju bitku u Drugom sroskom ustanku, a u kojoj je stradao i sam Tanasko Rajić.

Iako se njegova loza polako gasi, ipak iza njega ostaće mnogo. Ispisanih par stanica istorije, velepni spomenik na mestu gde je poginuo, ali i ono što je najvažnije uvek slobodna Srbija.

 

 

Ostavite komentar