Vesti > Srbija

U avgustu evidentirano više od 1.700 požara - MUP apeluje na građane da ne pale rastinje

Za spaljivanje trave, niskog rastinja, ostataka strnih useva i smeća na otvorenom prostoru zaprećena je kazna do 1.000.000 dinara

Autor: rina.rs

18/08/2022 > 10:58

podeli vest:

U avgustu evidentirano više od 1.700 požara - MUP apeluje na građane da ne pale rastinje
Foto: Tanjug/OMK Mup Republike Srbije


Samo od početka avgusta evidentirano je 1.712 požara, od čega su čak 1.357 na otvorenom prostoru, pa iz Ministarstva unutrašnjih poslova apeluju na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma.

Kako stoji u saopštenju, u narednom periodu se očekuju visoke temperaturame, što pogoduje nastanku požara na otvorenom i njegovom brzom širenju, pa se zato mole građani da vode računa da ne izazovu požare koji mogu da ugroze živote ljudi i pričine veliku materijalnu štetu.

Foto: Tanjug/OMK Mup Republike Srbije

 

Iz Sektora za vanredne situacije podsećaju da je Odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja, ostataka strnih useva i smeća na otvorenom prostoru. Za nepoštovanje te odredbe zakona kazna iznosi za preduzeća od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za građane 10.000 dinara.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje te odredbe zakona zaprećena je kazna za građane od 10.000 do 50.000 dinara - stoji u saopštenju.

Najavljeno je da će se u narednom periodu nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi otkrivanja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom i povećanja bezbednosti građana.

Ostavite komentar