Vesti > Srbija

Radovi na DEDINJU 1 sledeće godine: Obeležava se 45 godina rada INSTITUTA "DEDINJE"

Od osnivanja do danas u toj instituciji je lečeno više od 200.000 bolesnika, a urađeno je više od 50.000 kardiohirurških operacija

Izvor: K1info/Tanjug

11/10/2023 > 13:03

podeli vest:

Radovi na DEDINJU 1 sledeće godine: Obeležava se 45 godina rada INSTITUTA "DEDINJE"
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas Svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", koja je počela u beogradskom hotelu "Metropol Palas".

Insitutut Dedinje spasava živote i nastaviće to da radi i u budućnosti. U Dedinje 2 uloženo 50 miliona evra, za Dedinje 1 su urađeni projekti, a potrebno je 13 miliona evra. Verujem da ćemo krenuti u radove sledeće godine. Doneli smo odluku da u narednih manje od dva meseca obezbedimo magnetne rezonance za 10 gradova i opština i mamografe za više gradova, kao i ultrazvučne aparate, rendgend aparate, što će koštati desetine miliona evra, životi ljudi su najvažniji - rekao je Vučić.

Svečanosti prisustvuju i ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović, ministar bez portfelja Novica Tončev, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić i patrijarh srpski Porfirije.

Na Institutu se godišnje obavi više od 2.000 kardiohirurških operacija, 1.750 operacija iz domena vaskularne hirurgije, oko 4.000 dijagnostičkih invazivnih kardiovaskularnih procedura, 2.000 dilatacija i više od 700 najsloženijih elektrofizioloških procedura.

Kako se navodi na sajtu Instituta, od osnivanja do danas u toj instituciji je lečeno više od 200.000 bolesnika, a urađeno je više od 50.000 kardiohirurških operacija, više od 50.000 vaskularnih operacija i 135.000 koronarografija.

Nakon Evropskog rekorda u broju urađenih operacija na otvorenom srcu u jednom danu i osvajanja svetskog trona u izvođenju zamene aortnog zaliska na srčanom mišiću (TAVI), hirurške ekipe Instituta "Dedinje" su prvi put u Srbiji i regionu, ali i u Evropi, uradili 10 miniinvazivnih operacija u jednom danu.

Direktor Instituta "Dedinje" Milovan Bojić je rekao tada da je ova zdravstvena ustanova postala jedna od najuglednijih zdravstvenih institucija u Evropi i svetu sa najsavremenijom opremom i najboljim stručnjacima koji komlikovane zahvate sprovode u novom i modernom prostoru, a cilj svega je, prvenstveno, borba za svakog pacijenta. Kako se dodaje na sajtu, od početka godine urađeno je skoro 2.000 procedura, do kraja godine planirano je i više od 2.500, čime će se Insitut "Dedinje" približiti broju procedura pre pandemije, odosno iz 2019. godine.

Ostavite komentar