Vesti > Srbija

ODUGOVLAČENJE POSTUPKA! Advokat o SUĐENJU MIKI ALEKSIĆU: Da bi neko bio procesno nesposoban mora biti duševno poremećen!

Advokati ističu da odugovlačenje procesa demotiviše žrtve da prijave nasilje, čime se dodatno otežava borba za pravdu

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

25/09/2024 > 11:10

podeli vest:

ODUGOVLAČENJE POSTUPKA! Advokat o SUĐENJU MIKI ALEKSIĆU: Da bi neko bio procesno nesposoban mora biti duševno poremećen!
Foto: K1 televizija


Suđenje Miroslavu Miki Aleksiću ponovo je odloženo, što izaziva sve veće nezadovoljstvo i frustraciju kod žrtava.

Advokati ističu da odugovlačenje procesa demotiviše žrtve da prijave nasilje, čime se dodatno otežava borba za pravdu. 

Glumica Milena Radulović, jedna od žrtava i ključnih svedoka u ovom slučaju, naglasila je da ne može ni da zamisli kako bi izgledao ovakav proces za devojke koje nisu javne ličnosti. 

Postavlja se pitanje kada možemo očekivati konačnu presudu. U emisiji "Uranak" na televiziji K1, razgovarali smo sa advokatom Jugoslavom Tintorom.

- Nisam ni ja očekivao da će se suđenje ovoliko odužiti, niti da će opstrukcija od strane odbrane biti tako efikasna. Verujem da je on zaista bolestan, ali ne procesno nesposoban. Zakon precizno definiše uslove za procesnu nesposobnost. Potrebno je da se tokom suđenja utvrdi duševna bolest, poremećaj ili neka druga ozbiljna bolest zbog koje osoba nije u stanju da prati proces, što znači da nije svesna onoga što se dešava oko nje. U takvom stanju nije moguće suditi. Druga opcija je da je telesno nesposoban, da ne može da ustane iz kreveta. Kada se pojave ovakve situacije, sud angažuje komisiju veštaka da proceni lekarske izveštaje i potvrdi da li je osoba procesno nesposobna. Veštaci su u ovom slučaju utvrdili da nije procesno nesposoban i da može da prati suđenje. Ipak, zbog ove opstrukcije, izgubili smo dva glavna pretresa, tri meseca zbog neosnovanih izgovora koje su veštaci jasno označili kao čistu opstrukciju - rekao je Tintor i dodaje: 

- Druga stvar je što se nazire promena u dinamici suđenja. Zakazana su dva suđenja u jednom mesecu, u razmaku od tri dana, sa pet svedoka pozvanih za svako od njih. Ova činjenica daje nadu da suđenje ulazi u bržu fazu, što bi moglo da nas dovede bliže kraju. Međutim, odbrana ponovo poseže za argumentom njegovog zdravstvenog stanja, koje je trenutno jedini razlog za moguće odlaganje. Sada se čeka mišljenje veštaka o dodatnom dokumentu dostavljenom u julu ili početkom avgusta. Ukoliko veštaci ponovo potvrde da dokumentacija ne menja činjenice i da je on i dalje procesno sposoban, svaki naredni nedolazak na suđenje morao bi da povuče strože sudske mere - privođenje, jer namerno izbegava dolazak. U krajnjem slučaju, ako privođenje ne bude moguće, moglo bi mu biti određen pritvor.

Foto: K1 televizija

 

Tintor ističe da je suđenje trenutno odloženo zbog lošeg zdravstvenog stanja Miroslava Aleksića. 

- Zakazana su nova ročišta za 14. i 23. oktobar, i smatram da je to dobra stvar, jer takva dinamika pruža mogućnost da se u neko dogledno vreme nazre kraj ovom suđenju.

Navodno je Aleksiću pozlilo kada je otac Milene Radulović navodno nasrnuo na njegovu suprugu, ali Tintor naglašava da nije imao uvid u snimke nadzornih kamera. 

- To niko nije video, to je samo preneto preko Aleksićevog branioca. Izražavam sumnju u vezi s tim opisom događaja. Smatram da je to pokušaj skretanja pažnje s ključnih tema, kako ne bismo pričali o opstrukciji i odlaganju suđenja, već o tome da li je bilo incidenta ili ne. Lično poznajem oca Milene Radulović i ne verujem da bi tako nešto moglo da se dogodi. Ukoliko su prijavili slučaj, nadležni organi će to ispitati, ali čak i po njihovom opisu, po mom mišljenju, ne postoje obeležja krivičnog dela. Celokupna priča o krivičnom delu je prenaduvana i služi samo da skrene pažnju javnosti - kaže Tintor i dodaje da je centralna tema kuda ide ovo suđenje.

- Centralna tema je kuda postupak ide, ako je godinu dana samo on iznosio odbranu, ako su godinu dana samo žrtve davale iskaze i sada kada smo došli do svedoka, imate da smo u devetom mesecu, a da svedoci nisu ni počeli, jer se eksploatiše tema zdravstvenog stanja do nekih krajnjih granica za koje i veštaci kažuu da nisu realne. Svedoka ima puno predloženih, ali sigurno će biti oko tridesetak svedoka saslušano. Imajući u vidu koliko je u istrazi saslušano, oko dvadesetak. Od toga je sedam svedoka ustvari žrtve, u odnosu na koje krivično delo apsolutno zastarelo.

Foto: ATA Images

 

Tintor kaže da nakon što se saslušaju svedoci ostaju veštaci.

- Saslušanje veštaka može da traje dva pretresa, ne bi moglo u nedogled. Postoje nalazi koji su već dostavljani na osnovu kojih možete da postavljate pitanja, odbrana može da angažuje i svog eksperta, savetnika odbrane, koji postavlja pitanja u njihovo ime. Ako suđenja nisu ograničena na tri sata dnevno, mislim da ni to saslušanje ne bi trebalo da traje više od dva glavna pretresa i onda smo negde u nekim okvirima, da bi mogli govoriti da se bližimo kraju. Ovde je problem jer je veliki broj iskaza uzet u istrazi i pdokaza prikupljenih, a odbrana ima prava da se na glavnom pretresu ti ljudi saslušaju i onda to svoje pravo koristi na način da postavljanjem ogromne količine pitanja od kojih veliki broj pitanja nemaju veze sa stvarnim preispitivanjem valjanosti tok dokaza, tiču se nekih drugih okolnosti, koriste situaciju da sud uvek bio ddecidan, da vuče crtu između onog što je bitno i onog što nije bitno. Oni su tu tražili šansu - kaže Tintor. 

- Primetio sam nervozu da kada sud krene da zaista odbija pitanja, što nalazi da nije od značaja za dokazivanje, kreće nervoza. Onda dolazi do neke kreirane ekscesne situacije da bi se izdejstvovala pauza. Konkretno u petak se nakon te pauze pristupilo nazad i rečeno je da je Aleksiću pogoršano zdravstveno stanje.

Foto: ATA Images/Nebojša Babić press promo

 

Tintor u postupku zastupa oko pet žrtava, među kojima su Milena Radulović i Iva Ilinčić. Advokat je otkrio kako se žrtve osećaju nakon tolikog odlaganja suđenja.

- Teško im je da razumeju kako funkcioniše postupak i generalno pravosuđe. Suočeni su s potpuno opravdanom reakcijom razočaranja. Tok postupka vide kao nešto što ih obeshrabruje i iscrpljuje, i ne veruju da žrtva mora prolaziti kroz sve to kako bi pravda bila zadovoljena. Razumem ih i teško mi je da im objasnim da je to procesno moguće. Čak i kada im objasnim da se odbrana koristi raznim trikovima kako bi usporila postupak, često postavljaju pitanje zašto bi neko postavljao dva hiljada sedamsto pitanja, ali zatim odbio da odgovori na bilo koje pitanje koje postavi Jugoslav Tintor, kao i na pitanja drugih punomoćnika žrtava. Pokušavam da im objasnim da to govori o kvalitetu njegove odbrane. Osoba koja nije spremna da odgovori na pitanja najbolje ukazuje na istinu pred sudom, dok sve ostalo ostavlja u senci laži - kazao je.

Na pitanje koliko godina će jednoj žrtvi nasilja biti potrebno da dočeka sudski epilog, Tintor odgovara:

- Suđenje može trajati najmanje dve godine kada je u pitanju jedna žrMitva. Cela procedura ide užasno sporo i zavisi od mnogo drugih faktora.

Tintor dodaje da suđenje Miroslavu Miki Aleksiću šalje snažnu, obeshrabrujuću poruku svakoj potencijalnoj žrtvi koja razmatra prijavu sličnog dela.

- Na taj način zapravo povećavamo broj kriminalnih slučajeva koji postoje oko nas, a za koje nikada nećete saznati - rekao je Jugoslav Tintor u emisiji "Uranak" na televiziji K1 i otkriva kolika kazna čeka Miku Aleksića, ukoliko se dokaže da je kriv za četiri silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja od kojih su dva kvalifikovana u produženom trajanju. 

- Sedam žrtava u postupku i sedam žrtava kojima je apsolutno zastarelo krivično gonjenje. Zaprećena kazna za najteže krivično delo u našem zakonu iznosi od 3 do 12 godina. Nemamo sistem kao u Americi, gde se za svaki zločin utvrđuje kazna, a zatim se one sabiraju kako bi se dobila ukupna kazna, koja može iznositi 120 ili 150 godina, bez obzira na to što takve kazne često nisu izdržive. U srpskom pravu uvek se uzima u obzir najteže krivično delo i gleda se njegova maksimalna kazna. U tim okvirima, kazna koju možeš dobiti ne može preći taj maksimum, bez obzira na trajanje dela ili na vrstu kriminalne aktivnosti - zaključio je. 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar