Vesti > Srbija

VREO DAN U SRBIJI: U ovom gradu danas bilo čak 33 stepena, evo koji deo vikenda donosi drastičnu promenu!

Srbija je danas među najtoplijim predelima u Evropi

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Nemanja Negovanović

27/09/2024 > 18:00

podeli vest:

VREO DAN U SRBIJI: U ovom gradu danas bilo čak 33 stepena, evo koji deo vikenda donosi drastičnu promenu!
Foto: K1info/Shutterstock


Jesen je uveliko počela i na korak smo od oktobra, a širom Srbije danas je kao usred jula. U mnogim predelima Srbije temperatura je iznad 30 stepeni, a u Veljevu je čak 33°C.

Srbija je danas među najtoplijim predelima u Evropi.

U celoj zemlji je sunčano, a nebo je vedro i bez oblaka.

Noć pred nama biće vedra i sveža, a u Beogradu i topla.

U ovom času snažan oblačni sistem već donosi jaku i obilnu kišu i olujne vetrove centralnoj i severozapadnoj Evropi i oblasti Alpa, a ovaj oblačni sistem u sklopu hladnog fronta stigao je već do Slovenije.

Ciklon u svom prednjem delu uslovljava jača južna strujanja prema našem području.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Hladni front do Srbije će stići u subotu posle podne, prvo do severa, a do večeri i do ostalih predela zemlje, uz veoma jako zahlađenje, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, uz jak severni vetar.

Kako će dolazak fronta biti iznad veoma tople podloge, biće uslova da atmosfera veoma burno odreaguje i stovori i snažne grmljavinske oluje, jer će se topla vazdušna masa ispred hladnog fronta veoma naglo uzdizati, hladiti i podvlačiti u vidu klina.

Iako će i u subotu u većem delu zemlje biti sunčano i veoma toplo, severozapad zemlje već tokom dana zahvatiće preokret vremena, zbog prodora hladnog fronta.

Hladni front sa kišom i grmljavinom, uz jak severozapadni vetar već tokom dana stići će do Bačke, a ispred fronta biće i dalje kao tokom leta. Maksimalna temperatura biće od 22 u Bačkoj do 32°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 30°C.

Pred kraj dana i tokom večeri hladni front širiće se i prema ostalim predelima Srbije i na svom putu donositi jaču promenu vremena sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozapadni, a i temperatura će biti u drastičnom padu.

U nedelju će biti pravo jesenje vreme. Očekuje se oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali će oblačni sistem sa padavinama se brzo premeštati dalje na istok zajedno sa hladnim frontom.

Foto: Tanjug/AP

 

Maksimalna temperatura biće od 13 do 17 stepeni, na istoku Srbije do 22°C.

Početkom sledeće sedmice biće prohladno, uz prestanak padavina.

Početak oktobra doneće stabilno vreme i hladna, ponegde i maglovita jutra, a tokom dana uslediće postepeni porast temperatura.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 20 do 25°C, one će do subote biti više i za sedam-osam stepeni više od napomenutog proseka, da bi u nedelju bile za pet do sedam stepeni ispod proseka, jer bi usledio pad temperatura i za više od 15 stepeni.

Kako nas u narednom periodu očekuju burne vremenske prilike, potrebno je redovno pratiti državne i nadležne službe i ponašati se u skladu sa vremenom i sa njihovim preporukama.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar