Vesti > Srbija

Vidović: U Jablanici mnogi i danas u pripravnosti, srpski SPASILAČKI TIM još uvek na terenu (VIDEO)

On je naveo da je voda koju su donele obilne kiše bila samo pokretač katastrofe

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

12/10/2024 > 15:28

podeli vest:

Vidović: U Jablanici mnogi i danas u pripravnosti, srpski SPASILAČKI TIM još uvek na terenu  (VIDEO)
Foto: screenshot/Tanjug


Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Davor Vidović rekao je danas da spasilački tim iz Srbije pokušava na sve načine da reši sve probleme kako bi pomogao stanovništvu koje su u Bosni i Hercegovini zadesile katastrofalne poplave.

Vidović je za Tanjug rekao da su naši spasioci raspoređeni svuda u okolini Jablanice, kao i da su bili i na teritoriji opštine Konjic, ali da tokom potrage nisu uspeli da pronađu preživele.

- Nažalost, bio je veoma jak udar i srušilo se mnogo materijala. Osim vode, tu je bilo i mešavine kamenja i blata i zaista je bilo teško naći preživele - rekao je Vidović.

On je dodao da je visina naboja u nekim delovima bila i do deset metara, pa i više od toga. Vidović je naveo i da je jedinica Sektora za vanredne situacije angažovala i dve velike radne mašine koje pomažu u pomeranju tereta, odnosno otkopavanju i raščišćavanju terena.

 

- Za sada se traga za pet osoba, a verovatnoća da će neko biti pronađen je iz dana u dan sve manja", rekao je on.

Govoreći o evakuaciji stanovništva u Jablanici i Konjicu, Vidović je rekao da je ona sprovedena zbog najave novih padavina, a uz to su putevi u dosta lošem stanju, naročito posle prvobitnih padavina koje su i dovele do poplava.

- Evakuacija je naređena iz preventivnih razloga, kako nova kiša ne bi izazvala velike probleme, jer bi u tom slučaju bilo znatno teže doći do ugroženih građana - pojasnio je Vidović.

On je naveo da je voda koju su donele obilne kiše bila samo pokretač katastrofe, jer je ona pokrenula veliki broj klizišta na teritoriji Jablanice i Konjica.

- Došlo je do velikog broja odrona, a kamenje je činilo najveću silu - padale su kuće i praktično su nošeni ljudi desetinama i stotinama metara - rekao je on, dodajući da spasioci upravo zbog velikih količina naslaga imaju problem da pronađu tela, ali i zbog toga što su ona odbačena i po nekoliko desetina i stotina metara od kuća.

Vidović je dodao da su u BiH otišli spasioci iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Užica i Valjeva, kao i da će oni, ukoliko ne bude novih pretnji i problema, u ponedeljak napustiti lokaciju.

- Veoma su nam bitne radne mašine i posao koji smo učinili sa njima - naglasio je Vidović.

On je istakao da je veći deo spasilaca koji su trenutno u BiH bio u Turskoj posle zemljotresa, kao i u Albaniji. Govoreći o spremnosti našeg tima za pružanje pomoći, Vidović je rekao da članovi nose šatore i opremu i da su spremni da na terenu ostanu sedam dana bez podrške domaćina.

- Ovde je dosta dobra organizacija, domaćin je obezbedio logističku podršku, smešteni smo u zgradi srednje škole u kojoj imamo uslove koje ne bismo imali u šatorima - rekao je on.

Foto: Tanjug AP

 

Vidović je dodao da bi kiša koja je padala nakon poplava otežala funkcionisanje tima da su članovi bili u šatorima, napominjući da su oni spremni da budu na terenu bez podrške sedam dana. On je dodao da članovi tima ostaju na terenu, da vode računa o svemu i da pomažu koliko je u njihovoj moći.

Komandant štaba Vatrogasnog saveza Srbije Dušan Jovanović rekao je za Tanjug da svi članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava prolaze obaveznu  osnovnu obuku u Sektoru za vanredne situacije MUP-a, posle čega se pojedini dalje opredeljuju za specijalističku obuku, koja će omogućiti rad u okolnostima poput onih u Jablanici.

- Mi blisko sarađujemo sa sektorom za vanredne situacije. Takođe, MUP je izdvojio značajna sredstva za podizanje kapaciteta dobrovoljnih vatrogasnih društava - naveo je Jovanović.

Članovi dobrovoljnih jedinica, kako je rekao, imaju uverenje o završenoj obuci koje im omogućava da pri zapošljavanju u Sektoru za vanredne situacije, u vatrogasnim jedinicama, imaju deset odsto bodova više u odnosu na druge kandidate. Prema rečima Jovanovića, tokom avgustovskih šumskih požara, više od 400 dobrovoljnih vatrogasaca je bilo raspoređeno širom Srbije.

- Imali smo momente da su dobrovoljci iz Sombora odlazili u Pirot da pomognu - na sve strane. Dobrovoljno vatrogasno društvo Matica iz Zemuna, čiji sam ja član i komandir, šest puta je izašlo na teren - rekao je Jovanović.

On je istakao da zvanična statistika MUP-a pokazuje da vatrogasno-spasilačke službe na godišnjem nivou imaju više od 1.300 intervencija. 

Foto: Tanjug AP

 

- Konkretno, za društvo iz kojeg dolazim mogu da kažem da mi na godišnjem nivou imamo preko 200 intervencija samo na teritoriji opštine Zemun, Novi Beograd i na teritoriji grada Beograda. Mi smo uveli sistem gde svaku noć imamo dežurne dobrovoljice u stanici i oni su uvek tu na raspolaganju - objasnio je Jovanović.

U Srbiji postoji više od 300 vatrogasnih društava u okviru kojih dejstvuje više od 15.000 vatrogasaca, koji će, zahvaljujući sporazumu koji je potpisan između Vatrogasnog saveza Srbije i Srpsko-ruskog humanitarnog centra, proći dodatnu obuku.

Obilne padavine pogodile su 4. oktobra severnu Hercegovinu i centralnu Bosnu, izazvavši izazvale bujice, poplave i klizišta. Do sada su pronađena 17 tela u Jablanici i tri u Konjicu, a traga se za još pet nestalih.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar