Vesti > Srbija

SVET NA IVICI NEVIĐENE KATASTROFE! Vojni eksperti otkrivaju: SVAKI DRON može da postane ORUŽJE

Dozvolu za upravljanje dronovima mogu da dobiju i maloletnici, a zastrašujuće je koliko su uslovi jednostavni

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

22/10/2024 > 12:23

podeli vest:

SVET NA IVICI NEVIĐENE KATASTROFE! Vojni eksperti otkrivaju: SVAKI DRON može da postane ORUŽJE
Boško Zorić i Danka Nešović - Foto: K1 televizija


Ukrajina s nestrpljenjem iščekuje novo naoružanje iz Francuske, dok je u Bugarskoj otvoren novi pogon za proizvodnju oklopnih vozila, što značajno jača vojni sektor u regionu. Na bojištima, sve veću ulogu preuzimaju dronovi, koji postaju ključni u modernim ratnim strategijama. 

Dok se svet priprema za obeležavanje Svetske nedelje razoružanja, u emisiji "Uranak" na televiziji K1 o ovim temama će govoriti Danka Nešović, direktorka za avijaciju i Boško Zorić, pukovnik u penziji.

- Nažalost, svet i dalje nije oslobođen ratova. Prevelike su teritorije, a sukobi postaju sredstvo kontrole država i ljudi. Vojna industrija i ratna strategija ostaju među najprofitabilnijim granama, dok ljudski život postaje najjeftiniji resurs. Naoružanje i mir u svetu paradoksalno održavaju nuklearne sile. Nuklearno oružje, iako krajnje sredstvo, služi kao mehanizam kontrole straha, sprečavajući dalju eskalaciju konflikata. Ipak, zemlje nastavljaju da proizvode oružje za sebe, koristeći ratna poprišta kao poligone za testiranje novih tehnologija i oružja – rekla je Danka Nešović.

Foto: K1 televizija

 

"U ratovima je mogućnost za profit"

Nedelja razoružanja, pokrenuta pre 46 godina, nosi dobru ideju, ali je ostvarenje mira teško, jer ratovi često izbijaju zbog resursa koje iscrpljeni zapadnjački svet traži na drugim kontinentima. 

- Ideja je dobra, ali neostvariva. U ovim sukobima krije se ogromna mogućnost za profit. Ratovi se pokreću zbog resursa, jer je potrošački mentalitet zapadnog sveta iscrpeo sopstvene resurse, pa se oni sada traže na drugim kontinentima – rekao je pukovnik u penziji i dodaje: 

- Rusi još uvek nisu testirali svoj poznati reklamirani tenk ‘Armata’. Iako je bilo snimaka na kojima se pojavljuje jedan ili dva primerka, tenka nema na frontu, što ukazuje na verovatne probleme u konstrukciji. Pravdaju se da je previše skup, dok se ostalo naoružanje intenzivno testira. Oružje koje se na frontu pokaže efikasnim, odmah postaje traženo na globalnom tržištu. Kupci širom sveta pažljivo prate sukob u Ukrajini i na Bliskom istoku, prateći sve novitete koji su proizvedeni u poslednjih nekoliko godina. Kada se ovaj sukob završi – a moraće jednog dana – potražnja za efikasnim oružjem će biti ogromna - rekao je Boško Zorić i dodao svoje mišljenje o kraju rata u Ukrajini.

Vašington i Moskva će okončati rat u Ukrajini?

- Priča se da Vašington i Moskva već uveliko pregovaraju iza zatvorenih vrata, i oni će okončati sukob. Prema prognozama, sledeće godine bi trebalo da se postigne neki dogovor - zaključio je.

Kako rat u Ukrajini traje, očigledno je da se vojna oprema detaljno testira na frontu. Pukovnik Zorić ističe da mnogi posmatrači, uključujući potencijalne kupce oružja, prate efikasnost nove opreme koja se koristi. 

- Rat će stati jednog dana, a tada će oružje koje se pokaže na terenu biti izuzetno traženo - navodi Zorić. On smatra da bi pregovori između Vašingtona i Moskve mogli završiti sukob već naredne godine.

Međutim, Danka Nešović ne deli ovaj optimizam, ukazujući na ugovore o isporukama oružja Ukrajini, koji traju do 2026. godine. 

- Na osnovu dokumentacije koja mi je dostupna, rat se neće skoro završiti. Postoje ugovori o isporukama naoružanja koji su važeći do 2026/27. godine, a neke zemlje se obavezale da isporuče oružje Ukrajini. To oružje je već naručeno. Takođe, pomoć iz Litvanije, koja treba da stigne do 2026. godine, još je u planu. Svi ti ugovori, bilo da se odnose na naoružanje ili vojnu podršku, jasno ukazuju na to da se sukob neće završiti u skorije vreme – dodala je. 

Foto: K1 televizija

 

Običan dron u pogrešnim rukama postaje oružje

Danka ka ističe da dronovi mogu da naprave veliku štetu i da mora da se jako vodi računa ko ih poseduje.

- Dronovi su u civilnu upotrebu stigli upravo iz vojske. Njihova primena u vojnim operacijama osmišljena je još pedesetih godina. Kao što je to bio slučaj sa GPS-om, tehnologija se vremenom prebacila iz vojske u civilni sektor. Kod nas se s tom tehnologijom dugo oklevalo, pa su dronovi najpre korišćeni u komercijalne svrhe, za snimanje terena, venčanja, pa čak i sahrana. Ljudi su mislili da je to jednostavno – pročitate uputstvo i možete upravljati dronom. Međutim, to nije baš tako jednostavno. Potrebna je ozbiljna obuka da biste dobili dozvolu za upravljanje dronom – kazala je i dodaje:

- Današnji dronovi su izuzetno precizni, moderni i 'pametni'. Nekada ste morali sami da kontrolišete i upravljate dronom kako bi izbegao prepreke, dok to danas obavlja napredna tehnologija. Kako napreduju dronovi, tako napreduje i obuka za njihovo upravljanje. Postoje različite kategorije obuke, zavisno od težine drona. A1 kategorija obuhvata dronove od 250 do 900 grama, A2 kategorija do 4 kilograma, a A3 do 25 kilograma. Za dronove ispod 250 grama obuka nije potrebna.

Uslovi za upravljanje dronom

Danka ističe da dronovi mogu uništiti zadatu metu.

- Prema novom zakonodavstvu EU, sve se radi u skladu s ASA propisima. Bez obzira što na dronu piše 'igračka', ukoliko ima performanse koje prevazilaze taj nivo, mora se proći odgovarajuća obuka. Svaki dron, potencijalno, može postati oružje – to smo videli u Ukrajini. Komercijalni dronovi lako se modifikuju u ratne svrhe. Iako nisu dugoročno rešenje, mogu se opremiti eksplozivom i koristiti za efikasne kratkoročne napade na neprijatelja. Za ozbiljne vojne operacije, potrebni su napredniji dronovi i bespilotne letelice, kao što su američki MQ-9 Reaper ili Suhoj 57, koji može pratiti više meta istovremeno. Hezbolah i Iran, na primer, koriste dron Misad 1.

Kako biste stekli dozvolu za upravljanje dronom, neophodno je ispuniti određene uslove:

- Da biste dobili dozvolu za upravljanje dronom, morate imati lekarsko uverenje o sposobnosti, ako ste punoletni. Postoji i obuka za maloletnike starije od 16 godina, ali uvek moraju biti pod nadzorom starije osobe. Pored lekarskog uverenja, potrebno je položiti teorijski i praktični ispit, slično kao za vozačku dozvolu. Kako ćete koristiti stečeno znanje, zavisi isključivo od vas – zaključila je Danka Nešović u emisiji “Urnak” na televiziji K1. 

BONUS VIDEO

 

Ostavite komentar