Vesti > Svet

Za STRAHOPOŠTOVANJE, ali i DIVLJENJE: Pogledajte VODENI TORNADO na Eviji

Fenomen vodenog tornada poslednjih godina se javlja prilično često u primorskim područjima Grčke

Autor: K1info/protothema.gr

06/09/2023 > 09:54

podeli vest:

Za STRAHOPOŠTOVANJE, ali i DIVLJENJE: Pogledajte VODENI TORNADO na Eviji
Foto: printscreen/facebook/forecastweather.gr


Prizor koji oduzima dah, ali i jezu snimljen je na plaži uvale Kimi na ostrvu Evija u Grčkoj dok je nevreme besnelo i stvaralo ogromne probleme kako na kopnu tako i na Eviji.

Za strahopoštovanje, ali i divljenje je ipak snimak fenomena vodene pijavice (tornada) koja se formirala na plaži.

Na snimku se vidi ogroman oblak koji izgleda kao da se izdigao iz mora i postao jedno sa zastrašujuće sivim nebom koje pokriva područje, objavio je portal protothema.gr.

Fenomen vodenog tornada poslednjih godina se javlja prilično često u primorskim područjima Grčke, a prema mišljenju stručnjaka to je zbog globalnog zagrevanja.

Glavni uzrok ove pojave je velika temperaturna razlika između površine mora i gornjih slojeva atmosfere.

Iako slabija od tornada, hidroturbina pokazuje brzinu vetra od više od 100 km na sat. Ali kada stigne do zemlje, ispari. Najviše hidroturbina se može videti u blizini tropskih krajeva, a ređe u srednjim geografskim širinama.

Tornado se formira nad kopnom i u suštini je vertikalni stub atmosferskog vazduha koji pokazuje intenzivnu rotaciju i proteže se od osnove olujnih oblaka prema zemlji, pokazujući karakterističan levak. Ako se tornado pojavi iznad mora, naziva se hidro tornado, dok se manji tornado može pojaviti nad pustinjskim područjima ili ravnim područjima prekrivenim zemljom, a njih nazivaju "đavoli prašine".

Loše vreme koje je od juče uzrokovala oluja Danijel izazvalo je velike probleme i u severnim i centralnim delovima Evije.

Najveći problemi zatekli su Kimi, Aliveri i sela severnog dela, jer su, kako su meštani tog kraja rekli za portal Evima.gr, ostali zarobljeni u svojim kućama, a putevi su i na ovom ostrvu pretvoreni u reke.

 

Ostavite komentar