Vesti > Svet

JORDAN OTKAZAO SAMIT o situaciji u Pojasu Gaze, krivi Izrael za NAPAD NA BOLNICU

Izrael je svojom vojnom kampanjom gurnuo region na "ivicu ambisa", rekao je ministar spoljnih poslova Ajman Safadi

Izvor: K1info/Tanjug

18/10/2023 > 09:14

podeli vest:

JORDAN OTKAZAO SAMIT o situaciji u Pojasu Gaze, krivi Izrael za NAPAD NA BOLNICU
Foto: Tanjug/AP


Jordan je otkazao samit o situaciji u Pojasu Gaze, koji je trebalo da bude održan danas u jordanskoj prestonici Amanu uz učešće lidera Jordana, Egipta, Sjedinjenih Država i Palestine, saopštio je ministar spoljnih poslova Ajman Safadi.

On je dodao da će se sastanak održati u trenutku kada bi strane mogle da postignu dogovor o okončanju "rata i masakra protiv Palestinaca", okrivljujući Izrael da je svojom vojnom kampanjom gurnuo region na "ivicu ambisa", prenosi Reuters.

 

Jordanski kralj Abdulah trebalo je da bude domaćin samita lidera Jordana, Egipta, Sjedinjenih Država i Palestine, na kojem bi se razmatrala isporuka  pomoći Gazi kako bi se sprečila humanitarna katastrofa i smirio sukob sa Izraelom.

Do otkazivanja je došlo nakon što je u utorak najmanje 500 osoba stradalo u napadu izraelskih snaga na bolnicu u Gazi, po tvrdnjama Palestinaca.

Jordanski kralj je takođe okrivio Izrael za eksploziju u bolnici u Gazi i rekao da je to "sramota za čovečanstvo" uz poziv Izraelu da odmah prekine svoju vojnu kampanju protiv Gaze.

On je upozorio da odgovor Izraela, nakon  napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno i povređeno više od 1.300 Izraelaca, prevazilazi pravo na samoodbranu i da prerasta 2u kolektivno kažnjavanje palestinskih civila".

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je za eksploziju u Gazi odgovorno neuspešno lansirana raketa palestinske militantne grupe Islamski džihad, prenosi Reuters.

Ostavite komentar