Vesti > Svet

Ovoga se PLAŠILA EVROPA I - desilo se: ZLOČINI iz MRŽNJE porasli u LONDONU od početka SUKOBA u Gazi, KO JE SLEDEĆI?

U ovom britanskom gradu se, inače, tokom dana očekuje veliki propalestinski protest

Izvor: K1info/Tanjug

28/10/2023 > 10:49

podeli vest:

Ovoga se PLAŠILA EVROPA I - desilo se: ZLOČINI iz MRŽNJE porasli u LONDONU od početka SUKOBA u Gazi, KO JE SLEDEĆI?
Foto: Tanjug/AP


Od početka sukoba Izraela i Palestinaca iz Pojasa Gaze, broj slučajeva zločina iz mržnje, u Londonu je porastao javlja BBC.

Ovog meseca je broj antisemitskih zločina iz mržnje u britanskoj prestinici porastao na 408 takvih krivičnih dela, u poređenju sa 28 u istom periodu prošle godine.

Islamofobični zločini iz mržnje takođe su u porastu, sa 65 krivičnih dela prošlog oktobra na 174 do sada ovog meseca.

Londonska Metropoliten policija saopštila je da je izvršila 75 hapšenja povezanih sa sukobom između Izraela i Gaze, kao i da istražuje 10 potencijalnih kršenja zakona o terorizmu.

Nova statistika o kriminalu objavljena je usred upozorenja bezbednosnih i društvenih ličnosti da bi zločini iz mržnje i radikalizacija u zemlji mogli biti podstaknuti događajima na Bliskom istoku.

U Londonu se, inače, tokom dana očekuje veliki propalestinski protest.

Komandir policije Kajl Gordon, koji će predvoditi operaciju oko tog protesta, rekao je da će skup biti kontrolisan "do granice zakona" i da će uključivati razgovore o "svemu što smo naučili iz prethodnih nedelja".

Foto: Tanjug/AP

 

On je, međutim, odbio da iznese detalje o tome šta će policajci uraditi ako se tokom protesta pojave ljudi koji pozivaju na džihad.

Snimak čoveka koji drži govor o džihadu na jednom manjem protestu blizu glavnog marša 21. oktobra, naveo je ministarku unutrašnjih poslova Suelu Braverman da ispita komesara Metropoliten policije Marka Roulija o tome zašto nisu izvršena hapšenja.

- Ako neko poziva na džihad posebno protiv Izraela, oficiri će intervenisati, prikupiti informacije. Radićemo sa kolegama (iz uprave za borbu protiv terorizma) da vidimo šta je najbolji način - rekao je Gordon.
 

Ostavite komentar