Vesti > Svet

Progovorila UDOVICA šefa ISIS-a! Ovo je AMERIČKI ZATVOR učunio mom mužu, imao je PSIHIČKE PROBLEME

U leto 2014. godine Um Hudaifa je živela sa suprugom u Raki, tadašnjem uporištu ISIS-a u Siriji.

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Anica Ninković

10/06/2024 > 14:08

podeli vest:

Progovorila UDOVICA šefa ISIS-a! Ovo je AMERIČKI ZATVOR učunio mom mužu, imao je PSIHIČKE PROBLEME
Foto: Pixabay.com


U intervjuu iz zatvora, udovica vođe Islamske države ispričala je za BBC svoju verziju priče o njihovom životu.

Um Hudaifa je prva žena Abu Bakra al-Bagdadija i bila je udata za njega dok je nadgledao brutalnu vladavinu ISIS-a nad velikim delovima Sirije i Iraka. Ona je sada u iračkom zatvoru dok čeka istragu o njenoj umešanosti u zločine povezane sa terorizmom.

U leto 2014. godine Um Hudaifa je živela sa suprugom u Raki, tadašnjem uporištu ISIS-a u Siriji. Kao traženi vođa ekstremističke džihadističke grupe, Abu Bakr al-Bagdadi je često boravio na drugim lokacijama. 

U kući je bila televizija koju je potajno gledala.

- Uključivala sam ga kada nije bio kod kuće - kaže ona.

Ona tvrdi da je njen suprug mislio da TV ne radi. Ona kaže da je odsečena od sveta i da joj od 2007. godine nije dozvoljeno da gleda televiziju niti da koristi bilo koju drugu tehnologiju, poput mobilnog telefona.

Kaže da je jednog dana uključila televizor i videla „veliko iznenađenje”. Videla je svog muža kako se prvi put obraća Velikoj džamiji al-Nuri u Mosulu, u Iraku, kao poglavar samoproglašenog islamskog kalifata.

Prošlo je samo nekoliko nedelja pošto su njegovi borci preuzeli kontrolu nad tim područjem. Ovaj video Al-Bagdadija označio je ključni trenutak za ISIS dok je divljao Irakom i Sirijom.

Tokom intervjua, Um Hudaifa sebe prikazuje kao žrtvu koja je pokušala da pobegne od svog muža i negira da je bila umešana u bilo kakve brutalne aktivnosti ISIS-a. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa svedočenjima Jazida, uključujući žene koje su oteli i silovali pripadnici ISIS-a. Optužuju je za saučesništvo u seksualnom porobljavanju kidnapovanih devojaka i žena.

Foto: TANJUG/ Aleksandar Nićiforović/ bg

 

Um Hudaifa je rođena 1976. godine u konzervativnoj iračkoj porodici, a 1999. se udala za Ibrahima Avada al-Badrija, kasnije poznatog pod pseudonimom Abu Bakr al-Bagdadi. Završio je diplomu šerijata, odnosno islamskog prava, na Univerzitetu u Bagdadu, a ona kaže da je u to vreme bio „religiozan, ali ne i ekstremista... konzervativan, ali otvorenog uma“.

Muž mi se promenio posle pritvora, bio je mučen

Zatim, 2004. godine, godinu dana nakon invazije na Irak predvođene SAD, američke snage su uhapsile al-Bagdadija i držale ga u pritvorskom centru u kampu Buka na jugu oko godinu dana, zajedno sa drugim muškarcima koji će kasnije postati vođe ISIS-a. i druge džihadističke grupe.

Ona kaže da se njen muž promenio nakon puštanja na slobodu: „Postao je mrzovoljan i sklon izlivima besa. Drugi koji su poznavali al-Bagdadija kažu da je bio povezan sa Al-Kaidom čak i pre njegovog pritvora. 

- Počeo je da pati od psihičkih problema - kaže ona.

Kada ga je pitala zašto, rekao joj je da je izložen nečemu što ona ne može da razume.

Ona smatra da je, iako on to nije izričito rekao, "u toku boravka u zatvoru bio podvrgnut seksualnoj torturi". Te godine su procurile fotografije iz Abu Graiba, još jednog američkog zatvora u Iraku, na kojima se vide zatvorenici koji su bili primorani da simuliraju seksualni čin i zauzimaju ponižavajuće poze.

Godine 2012. postalo mi je jasno da je on emir

Kaže da je počela da se pita da li pripada militantnoj grupi. "Tražila sam njegovu odeću kada je dolazio kući, kada se tuširao ili spavao. Čak sam mu tražila modrice ili povrede... Bila sam zbunjena", kaže ona i dodaje da ništa nije našla.

- Tada sam mu rekla: 'Izgubio si se... Imao je napad besa - kaže ona.

Um Hudaifa navodi da je tražila razvod, ali nije pristala na njegov uslov da se odrekne njihove dece, pa je ostala sa njim. Kako je Irak zapao u krvavi sektaški rat, koji je trajao od 2006. do 2008. godine, ona više nije sumnjala da je on umešan u sunitske džihadističke grupe. 2010. godine postao je vođa Islamske države Iraka, osnovane 2006. godine.

- Preselili smo se u region Idlib u Siriji u januaru 2012. i tamo mi je postalo potpuno jasno da je on emir - kaže Um Hudaifa.

Ubrzo je, dodaje, počeo da nosi avganistansku odeću i pištolj i pustio je bradu.

Zločini nad Jezidima su bili strašni

Kako se bezbednosna situacija pogoršala u severozapadnoj Siriji tokom građanskog rata u zemlji, oni su se preselili na istok u grad Raku, koji se kasnije smatrao de fakto prestonicom „kalifata“. Živela je tamo kada je videla svog muža na televiziji.

Istražni tim UN-a pronašao je dokaze da je ISIS počinio genocid nad jezidskom manjinom u Iraku i počinio zločine protiv čovečnosti, uključujući ubistvo, mučenje, otmicu i porobljavanje. ISIS je prenosio svoje zločine, uključujući odrubljivanje glava taocima i spaljivanje jordanskog pilota, na društvenim mrežama.

Ovi zločini su "veliki šok" i "nehumani"

- Nepravedno prolivanje krvi je užasno i u tom smislu su prešli granicu humanosti - rekla je ona.

Um Hudaifa kaže da je svom mužu rekla da ima "krv tih nevinih ljudi" na rukama i da je "prema islamskom zakonu moglo da se uradi i druge stvari, kao što je njihovo usmeravanje ka preobraćenju".

Ona kaže da je pokušala da pobegne, ali da je naoružani ljudi na punktu nisu pustili da prođe i vratili su je kući.

Što se borbi tiče, ona za svog supruga kaže da, koliko je znala, "nije učestvovao ni u kakvoj borbi ili bitci", dodajući da je bio u Raki kada je ISIS preuzeo kontrolu nad Mosulom.

Foto: Shutterstock

 
Otete žene tvrde da je učestvovala u zločinima

Ubrzo nakon propovedi u Mosulu, al-Bagdadi je oženio njihovu 12-godišnju ćerku Umaimu za prijatelja Mansura, kome su povereni porodični poslovi. Umm Hudaifa kaže da je pokušala da spreči ovo, ali da je ignorisana.

U avgustu 2014. Umm Hudaifa je rodila još jednu ćerku - Nasibu, koja je imala urođenu srčanu manu. To se poklopilo sa Mansurom koji je u kuću doveo devet jezidskih devojaka i žena. Imali su od 9 do oko 30 godina. Umm Hudaifa kaže da je bila šokirana i postiđena.

Otac i sestra jedne od devojčica podneli su građansku tužbu protiv Um Hudaife zbog njene umešanosti u otmicu i porobljavanje jezidskih devojčica. Oni ne veruju da je bila bespomoćna žrtva i traže smrtnu kaznu.

"Ona je bila odgovorna za sve. Odabrala je - ovu da služi njoj, onu da služi njenom mužu... I moja sestra je bila jedna od tih devojaka", kaže Soad. Ona dodaje da su joj to rekli i druge žrtve koje su se vratile kućama. Od njene sestre još nema ni traga.

- Ne poričem da je moj muž bio zločinac - kaže Um Hudaifa, ali dodaje da joj je „veoma žao zbog onoga što im se dogodilo“. On negira optužbe protiv njega.

Foto: freepik.com

 
Uhapšena je u Turskoj, u zatvoru su i njene ćerke

Američke snage su 2019. izvršile raciju na mesto gde se Al-Bagdadi krio u Siriji sa delom svoje porodice. Bagdadi je detonirao prsluk sa eksplozivom kada je ubačen u tunel. Ubio je sebe i dvoje dece, dok su u pucnjavi ubijene dve od četiri njegove supruge.

Međutim, Um Hudaifa nije bila tamo – živela je u Turskoj pod lažnim imenom, gde je uhapšena 2018. Vraćena je u Irak u februaru ove godine i od tada je u zatvoru dok vlasti istražuju njenu ulogu u ISIS-u.

Sa njom je u zatvoru njena starija ćerka Umaima, dok je Fatima, koja ima 12 godina, u pritvoru za maloletnike. Jedan od njenih sinova poginuo je u ruskom vazdušnom napadu u Siriji, drugi je poginuo sa ocem u tunelu, a najmlađi dečak je u sirotištu.

Ostavite komentar