Vesti > Svet

MOŽE LI KAMALA DA POBEDI TRAMPA? Ako uspe da uradi JEDNU STVAR, to bi joj drastično povećalo ŠANSE!

Kamal Haris će na sve načine pokušati daanimira glasače

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

24/07/2024 > 08:34

podeli vest:

MOŽE LI KAMALA DA POBEDI TRAMPA? Ako uspe da uradi JEDNU STVAR, to bi joj drastično povećalo ŠANSE!
Kamala Haris, Miljan Jovićević i Donald Tramp - Foto: Medija centar/Tanjug/AP


Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden objavio je da odustaje od kandidature za predstojeće izbore, a put se raščišćava potrpedsednici Kamali Haris.

Ona bi trebalo da bude kandidat Demokratske stranke i suprostavi se republikancu Donaldu Trampu.

Foto: Tanjug/AP

 

Prema poslednjim anketama, Haris neznatno zaostaje za Trampom, što je otprilike slična pozicija u kojoj se Bajden našao pre nego što je objavio da se povlači od kampanje i iz izbora.

Šta promena kandidata u političkoj trci u SAD znači za ostale zemlje, kako će to uticati na politička dešavanja i da li je to bilo očekivano, odgovor daje politički analitičar Miljan Jovićević.

On je za K1 info istakao da je ova promen kandidata Demokrtaske stranke bila negde i očekivana.

- U političkim krugovima se negde i očekivalo da će doći do promena kandidata u predsedničkoj izbornoj trci. Izbor da to bude Kamala Haris nije iznenađenje, imajući u vidu reputaciju i status koji "uživa" u samom vrhu demokrata. Svakako da će izmena u samoj izbornoj trci doneti promena unutar samog glasačkog tela, marketingškom pristupu i tematske kampanje koja će se jednim delom razlikovati, s obzirom da je Kamala Haris dve decenije mlađa od prvobitnog kandidata. Vodeći se time, kampanja će biti modifikovana u skladu sa tim, "target" će biti ljudi srednjih godina ( koji su u SAD-u i najzastupljeniji) i nešto stariji. Verujem da će delom kampanja biti obuhvaćena i socijalnom  sigurnošću, imajući u vidu da su sve socijalne kategorije na udaru, i da su procentualno mnogo veće u odnosu na minuli izborni ciklus. Kupovna moć je oslabila, rente su višestruko narasle, kao i ostali ekonomski parametri koji ne idu u prilog građanima. Veliki deo javnosti više i ne prikriva bojazan od socijalnih nemira - kaže Jovićević za K1info.

Smatra da če Kamala na sve načine pokušati da animira sve one koji su neutralni.

Foto: Tanjug/AP

 

- Pokušaće jednim delom da animira i apstinente. Javlja se prostor da onaj centristički deo glasačkog tela "oživi" na izvestan način. Međutim najveću bazu  novih glasača vidim u Afričkim Amerikancima i to može predstavljati tas na vagi koji može uticati na same izbore. Ako uspe tu da mobiliše i objedini to glasačko telo, koje u ovom trenutku u SAD-u ima 13-14%, drastično bi joj se uvećale šanse. Jedan deo kampanje će biti posvećen i demografskoj politici, koja predstavlja veliki problem za SAD. Nikako da se statistički podatci vrate na period pre Velike recesije (2007-2009). Prosečan Amerikanac danas ima 38,8 za razliku od 37,2 u prošloj dekadi, što je crveno svetlo da i to pronađe svoju inkluzivnost u ovoj izbornoj kampanji - objašnjava ovaj politički analitičar.

Kako kaže, Kamala je sigurno jedna od najkompetentnijih ličnosti u SAD-u, kada govorimo o spoljnoj politici.

Foto: Tanjug/AP

 

- Njen stav se sigurno neće promeniti kada govorimo o Rusiji i Kini, čak smatram da bi imala i ekstremniju notu i da bi njena podrška Ukrajini bila još intenzivnija, kako bi se dokazala pred medjunarodnim auditorijumom. Takođe, stav oko Bliskog istoka je jasan, iako provejava doza empatije kada o tome govori, Izrael ostaje u statusu najbližeg saveznika i verujem da će se upravo prvo tu uključiti u rešavanju rata na Bliskom istoku.

Kada je reč o odnosu SAD sa Srbijom, smatra da se stvari neće mnogo menjati.

- Kada je reč o našoj državi, ko god da odnese pobedu, ne vidim da će se drastično promeniti određene stvari. Prilagođavanje i prepoznavanje interesa obeležiće ključni momenat između SAD-a i naše države, a ogleda se u korektnim odnosima državnog rukovodstva i ono što je naš predsednik prepoznao i aktivno radi na tome, a to je da jača diplomatski korpus, kao i nezvanični lobi, jer prostora za napredak vidim isključivo u ličnim odnosima zvaničnika SAD-a i Srbije - zaključuje Jovićević.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar