Vesti > Svet

Pao KLJUČNI GRAD na istoku Ukrajine! Zelenski ima novi izazov...Putin želi istočni Donbas

Ukrajinska vojska je u sredu potvrdila svoje povlačenje iz Vugledara, napominjući da je Rusija uspela da pošalje rezerve na bokove

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

03/10/2024 > 09:13

podeli vest:

Pao KLJUČNI GRAD na istoku Ukrajine! Zelenski ima novi izazov...Putin želi istočni Donbas
Foto: Tanjug/AP


Rusija je zauzela ključni grad Vugledar na istoku Ukrajine, okončavši višemesečni otpor, a na snimcima koje je verifikovao Si-En-En vidi se kako vojnici mašu ruskom zastavom nad ruševinama gradske većnice razorenog grada, u kome je broj stanovnika pao sa oko 14.000 na nešto više od 100.

Vugledar, grad izgrađen oko rudnika uglja (ime mu potiče od ukrajinske reči za ugalj), nalazi se nekih 50 km južno od Pokrovska, koji se poslednjih nekoliko meseci smatra glavnim žarištem napada Rusije na istoku.

Iako nije transportno i logističko čvorište kao Pokrovsk, Vugledar je bio snažno utvrđen i smatran je ključnim bastionom na raskrsnici ukrajinskog istočnog i južnog fronta. 

 

Dve godine Ukrajina je tamo postavljala "zastrašujuću" odbranu, pošto je Rusija nekoliko puta pokušavala i nije uspela da zauzme grad.

Ukrajinska vojska je u sredu potvrdila svoje povlačenje iz Vugledara, napominjući da je Rusija uspela da pošalje rezerve na bokove, što je dovelo do "pretnje opkoljavanjem". 

Odluka o povlačenju, navodi se, doneta je "da bi se spasilo osoblje i vojna oprema".

Ključni cilj ruskog predsednika Vladimira Putina je da zauzme ceo istočni Donbas, a Rusija je ove godine ostvarivala sve veće dobitke na istoku, navodi američki TV kanal.

Sada će se Ukrajina suočiti sa teškim pitanjima, ocenjuje CNN i dodaje da činjenica da je Rusija uspela da dovede dovoljno rezervi da opkoli grad naglašava prednost u ljudstvu koju još uvek ima, četiri meseca nakon što je ukrajinski zakon o mobilizaciji stupio na snagu.

Tajming ovog gubitka će se takođe osetiti u Kijevu, a to dolazi manje od dva meseca nakon što je Ukrajina proširila bojno polje na rusku oblast Kursk – potez koji je osmišljen da ublaži pritisak na drugim frontovima, nakon što je Rusija tokom proleća i leta postepeno napredovala na istoku, otvarajući novi front u severnoj oblast Harkov.

Si-En-En podseća da je prošlo samo nekoliko dana otkako se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski vratio iz SAD sa obećanjem nove pomoći, ali bez bezbednosnih garancija u smislu članstva u NATO ili dozvole za korišćenje zapadnih projektila u Rusiji.

Pre samo nedelju dana Zelenski je rekao američkoj mreži ABC da "smo bliži miru nego što mislimo". 

Gubitak Vugledara znači da Ukrajina sada mora da se bori da zaustavi Rusiju da napreduje dalje na zapad, čineći mogućnost ponovnog zauzimanja teritorije još udaljenijom.

Takođe nije bilo jenjavanja u ruskim napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, uz upozorenje Međunarodne agencije za energetiku  da će "ova zima biti daleko najstroži test do sada".

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar