Vesti > Svet

Brod krcat naoružanjem nadomak HRVATSKE OBALE: Luka Bar odbila da ga primi, evo gde se uputio...

Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnal je ranije pozvala Sloveniju i Crnu Goru da spreče uplovljavanje broda

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

03/10/2024 > 14:03

podeli vest:

Brod krcat naoružanjem nadomak HRVATSKE OBALE: Luka Bar odbila da ga primi, evo gde se uputio...
Foto: Shutterstock


Brod Kathrin koji plovi pod portugalskom zastavom i, prema tvrdnjama Amnesti internešnela, nosi eksploziv namenjen Izraelu, pluta u ovim trenucima manje od milje uz granicu hrvatskih teritorijalnih voda i pretpostavlja se da traži dozvolu za prolazak.

Hrvatski portal Morski piše da se brod Kathrin celo jutro nalazi otprilike na istoj poziciji, nešto manje od jedne nautičke milje od hrvatskih teritorijalnih voda, ali u hrvatskom pojasu i nešto više od 12 nautičkih milja južno od ostrva Lastova. 

Pretpostavljamo, navode, da čeka odobrenje hrvatskih vlasti za prolazak ili uplovljavanje u hrvatske teritorijalne vode. Tim povodom portal Morski je poslao upit Ministarstvu mora.

Reč je o brodu za koji međunarodna nevladina organizacija Amnesti Internešnal tvrdi da prevozi eksploziv za Izrael, a ta saznanja su ovom brodu zatvorila brojna vrata, pa tako i Luke Bar u Crnoj Gori, gde je trebalo da uplovi pre nekoliko dana.

Da brod neće ući u crnogorsku Luku Bar, objavio je juče portal RTCG i dodao da brod ide ka Hrvatskoj zato što je zahtev ranije predat crnogorskoj strani u međuvremenu povučen.

Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnal je ranije pozvala Sloveniju i Crnu Goru da spreče uplovljavanje broda za koji se veruje da nosi eksploziv za Izrael, s obzirom na jasan rizik da bi takav teret doprineo činjenju ratnih zločina u Gazi.

Iz Amnesti Internešnela tvrde da je brod Kathrin ukrcao teret u vijetnamskoj luci Hai Phong.

Iz Pokreta za Palestinu saopštili su ranije da je vlasnik broda Kathrin zatražio od Portugala da povuče zastavu.

"U toku je traženje nove zastave za brod Kathrin jer još nijedna država nije dala dozvolu, što se svakog trenutka može promeniti. Brod neće moći do tada da uplovi ni u jednu luku i moraće da ostane na pučini", naveli su iz Pokreta za Palestinu.

Inače, prema javno dostupnim podacima, vlasnik broda izgrađenog 2010. u Kini je nemačka kompanija "Konkord Šiping" (Concord Shipping).

BONUS VIDEO:



 

Ostavite komentar