Vesti > Svet

Da li POPLAVE prete SRBIJI? Hidrolog za K1 otkrio kakvo je stanje na REKAMA

Hirdrolog kaže da količina kiše koja se očekuje ne može značajnije da utiče na vodostaj reka u Srbiji

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

04/10/2024 > 11:54

podeli vest:

Da li POPLAVE prete SRBIJI? Hidrolog za K1 otkrio kakvo je stanje na REKAMA
Dejan Vladiković i poplave u Bosni - Foto: Tanjug printscreen


Snažan ciklon zahvatio je čitav region, a vodostaji reka rastu zbog obilnih kiša. 

Najdramatičnije je u susednoj BiH gde, kako javljaju mediji, ima i mrtvih. Takođe, vanredno je i u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ovaj ciklon ide i ka Srbiji, a hidrolog u Hidrometeorološkom zavodu Srbije Dejan Vladiković za K1info portal objasnio je da kod nas ipak nema razloga za paniku.

Prema njegovim rečima vodostaji na Dunavu su u domenu visokih i srednje visokih, na Savi u domenu srednjih i srednje visokih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine.

- Očekivalo se da hladan talas iz Slovenije zahvati i Hrvatsku, Bosnu i Hercevinu, Crnu Goru... Obilne padavine zahvatile su i području cele Srbije, ali to se neće dovesti do značajnijeg porsta vodostaja u našoj zemlji. Ono što je najviše zabrinulo, jeste Sava koja se izlila u Hrvatskoj, međutim kod nas je u porastu samo u Šapcu, međutim neće prevazići granicu od poplava. I Dunav ostaje u nivou redovne odbrane od poplava. Trenutno se prati Lim, jer se tu očekuje porast vodostaja - kaže hidrolog za K1info.

U upozorenju objavljenom na sajtu RHMZ navodi se da će se kiša, koja će početi da pada danas, kratkotrajno intenzivirati u toku noći na severu i zapadu Srbije, a da se više padavina (uključujući i pljuskove sa grmljavinom) očekuje u petak.

Hirdrolog kaže da količina kiše koja se očekuje ne može značajnije da utiče na vodostaj reka u Srbiji i da se očekuje da kiša stane danas popodne. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

Ostavite komentar