Vesti > Svet

Panika posle VELIKOG TROVANJA u Mekdonaldsu! HAMBURGER se povlači iz više zemalja, ovo su SIMPTOMI zaraženih

Šta ako ste pojeli pomenuti hamburger?

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Mina Duduković

23/10/2024 > 13:06

podeli vest:

Panika posle VELIKOG TROVANJA u Mekdonaldsu! HAMBURGER se povlači iz više zemalja, ovo su SIMPTOMI zaraženih
Foto: Shutterstock


Akcije kompanije "Mekdonalds" pale su više od 10 odsto nakon što je američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) povezao izbijanje zaraze ešerihije koli s jednim od hamburgera iz ovog restorana brze hrane.

- Ovo je brza istraga o epidemiji. Većina bolesnih ljudi prijavljuje da jede hamburgere kuarter pounder iz "Mekdonaldsa", a istražitelji brzo rade da bi utvrdili koji je sastojak hrane kontaminiran. "Mekdonalds" je povukao sastojke za ove hamburgere i oni neće biti dostupni za prodaju u nekim državama - saopštio je CDC.

Najveći broj obolelih dolazi iz država Kolorado i Nebraska, a sumnja se da je uzrok bolesti konzumacija hamburgera kuarter pounder.

Zbog predostrožnosti, Mekdonalds je privremeno povukao ovaj hamburger iz ponude u nekoliko država dok se ne utvrdi koji je sastojak kontaminiran.

Istražitelji takođe pokušavaju da potvrde da li su problematični sastojci dostavljeni i u druge restorane ili prodavnice.

Prema izveštaju Mekdonaldsa, obustavljena je upotreba sveže iseckanog luka i goveđih pljeskavica u nekim državama.

Ove pljeskavice se koriste isključivo u hamburgerima kuarter pounder, dok je sveže iseckani luk pretežno prisutan samo u ovoj vrsti hamburgera, a ne i u drugim sa menija.

Šta ako ste pojeli pomenuti hamburger?

Ako ste pojeli pomenuti hamburger i imate ozbiljne simptome infekcije ešerihijom koli, preporučuje se da kontaktirate s lekarom.

Simptomi uključuju:

- Proliv i visoku temperaturu iznad 39°C

- Proliv duži od tri dana, koji ne pokazuje znakove poboljšanja

- Krv u stolici

- Povraćanje u tolikoj meri da ne možete da zadržite tečnost

- Znaci dehidratacije poput slabog mokrenja, suve usne šupljine i vrtoglavice pri stajanju

Većina zaraženih se oporavi bez potrebe za medicinskim tretmanom nakon pet do sedam dana, ali kod nekih osoba može doći do ozbiljnih problema sa bubrezima (hemolitičko-uremički sindrom, HUS) i može biti potrebna hospitalizacija.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar