Jesen stigla, DUNJO moja: Spremite čuveno SLATKO kako su naše bake to umele
Miris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
GurmanlookKlasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost
podeli vest:
Nema ništa bolje od komada savršeno pohovane piletine – hrskava korica koja pucketa pod zubima i sočno meso koje se topi u ustima. Pohovana piletina je klasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost. Donosimo vam detaljan recept i nekoliko tajni koje će vam pomoći da svaki put dobijete savršeno hrskavu i ukusnu pohovanu piletinu.
Miris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
GurmanlookNaša tradicionalna kuhinja itekako ima šta da ponudi ljubiteljima slatkiša
17.10.2024
GurmanlookSastojci:
1 kg pilećeg mesa (bataci, karabataci, fileti)
2 šolje brašna
2 šolje prezli (po mogućstvu panko prezle za dodatnu hrskavost)
1 šolja kukuruznog brašna (za dodatnu hrskavost)
2 jaja
1 šolja mleka
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica paprike
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica luka u prahu
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica sušenog timijana
Ulje za prženje
Priprema:
Korak 1: Priprema pilećeg mesa
Pileće meso operite i osušite papirnim ubrusom. Ako koristite batake ili karabatake, možete ih ostaviti cele ili ih preseći na manje komade radi lakšeg prženja. Filete pilećih prsa isecite na tanke trake.
Jedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
16.10.2024
GurmanlookAko želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
16.10.2024
GurmanlookKorak 2: Mariniranje
U velikoj posudi umutite jaja i mleko. Dodajte so, biber, papriku, beli luk u prahu, luk u prahu, origano i timijan. Umešajte pileće meso u ovu smesu i ostavite da se marinira najmanje 30 minuta, a idealno nekoliko sati ili preko noći u frižideru. Mariniranje ne samo da dodaje ukus mesu, već pomaže i da piletina bude sočna.
Korak 3: Priprema za pohovanje
Pripremite tri posude: u prvu stavite brašno, u drugu smesu prezli i kukuruznog brašna, a u treću preostalu marinadu (mleko i jaja).
Korak 4: Pohovanje
Zagrejte ulje u dubokoj tavi ili fritezi na temperaturi od oko 175°C. Piletinu prvo uvaljajte u brašno, zatim umočite u smesu jaja i mleka, a potom u smesu prezli i kukuruznog brašna. Pazite da svaki komad mesa bude ravnomerno prekriven.
Korak 5: Prženje
Pohovanu piletinu pažljivo spuštajte u vruće ulje. Pržite je dok ne dobije zlatno-smeđu boju i postane hrskava, oko 8-10 minuta po strani, zavisno od veličine komada. Nemojte pretrpavati tavu kako bi se piletina pržila ravnomerno i postigla maksimalnu hrskavost.
Korak 6: Ocediti i servirati
Izvadite prženu piletinu iz ulja i stavite je na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. Poslužite odmah, dok je piletina još topla i hrskava.
Saveti za najbolju pohovanu piletinu:
Dvaput pohovanje: Za dodatnu hrskavost, piletinu možete pohovati dvaput. Nakon prvog pohovanja, pustite da se malo ohladi, a zatim ponovite proces..
Temperatura ulja: Održavanje pravilne temperature ulja je ključno. Ako je ulje previše vruće, piletina će pregoreti spolja pre nego što se isprži iznutra. Ako je ulje previše hladno, piletina će upiti previše ulja i biti masna.
Uživajte u svom obroku i ponosno služite ovu hrskavu pohovanu piletinu porodici i prijateljima.
BONUS VIDEO:
Ako nemate ideju za subotnju ručak, ovo je zaista pravi izbor i nećete pogrešiti
19.10.2024
GurmanlookKada ih jedemo, setimo se svega lepog iz detinjstva a posebno kako ližemo fil sa varjače, pa zar ima šta slađe...
15.10.2024
GurmanlookNekoliko jednostavnih trikova i saveta učiniće vas majstorom u kuhinji
17.10.2024
GurmanlookNeki je zovu lažna pica, neki čamac, ali je sigurno da će vam se ovaj istočnjački specijalitet svideti
20.10.2024
GurmanlookOna je predviđena Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite Grada Beograda
19.10.2024
ČuvarkućaOn je dva puta imao srčani zastoj u 2023. godini
19.10.2024
SudbineU karijeri koja je trajala više od 60 godina ostvarila je na stotine značajnih uloga, a svi je pamte kao veliku umetnicu raskošnog talenta
14.10.2024
SudbineImao sam mnogo obaveza tog dana i nisam otišao u bolnicu da ga vidim gde se oporavljao od moždanog udara
pre 14 sati
SudbineSve je više građana koji se odlučuju da bar neku sitnicu, dok pijuckaju kafu, naruče preko interneta. Pitali smo šta se kupuje...
19.10.2024
ČuvarkućaStarinu Petra Ćirovića iz novovaroškog sela Negbina Srbija je upoznala pre nekoliko godina, kao jednog vitalnog planinca
18.10.2024
SudbineNa društvenim mrežama masovno se deli Minina objava koja nosi snažnu poruku
18.10.2024
SudbineNažalost, zbog gustog dima, spasenje nije bilo moguće
16.10.2024
SudbinePored bebe, povređeni su i žena i muškarac
pre 17 minuta
HronikaOštećeni mahom nose crne majice na kojima je ispisan datum 4.5.2023. sa porukom "Živite"
pre 36 minuta
HronikaJedan od ključnih razloga velikog broja obolelih od raka u Srbiji je okruženje u kom danas živimo
pre 39 minuta
DruštvoIde li sat napred ili nazad?
pre 45 minuta
SrbijaVođa pokreta FETO i turski političar umro je u 83. godini
pre 1 sat
SvetMladić je zadobio teške telesne povrede
pre 1 sat
HronikaBivši predsednik SAD izneo zastrašujuću pretnju
pre 1 sat
SvetU blizini radio tornja, u koji je udario helikopter, nalazi se rezervoar za butan, tako je za dlaku izbegnuta ogromna katastrofa
pre 1 sat
SvetProdavala je svoje telo za novac, a onda se desilo čudo...
pre 3 sata
TradicijaNemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
pre 1 sat
GurmanlookPolicija je obavila uviđaj, a naređena je i obdukcija stradalog dečaka
pre 17 sati
HronikaProtiv njega je podneto šest novih civilnih tužbi, pošto je policija zaplenila galone ulja za bebe i 784 seksualne igračke iz njegovog doma
pre 12 sati
SvetSredinom sledeće sedmice prijatne temperature tokom dana za ovo doba godine!
pre 13 sati
SrbijaBeležite gde vam odlaze pare, pa pre svake sledeće kupovine razmislite da li vam je to uopšte potrebno
pre 18 sati
Vesti
Ostavite komentar