Jesen stigla, DUNJO moja: Spremite čuveno SLATKO kako su naše bake to umele
Miris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
GurmanlookKlasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost
podeli vest:
Nema ništa bolje od komada savršeno pohovane piletine – hrskava korica koja pucketa pod zubima i sočno meso koje se topi u ustima. Pohovana piletina je klasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost. Donosimo vam detaljan recept i nekoliko tajni koje će vam pomoći da svaki put dobijete savršeno hrskavu i ukusnu pohovanu piletinu.
Miris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
GurmanlookNaša tradicionalna kuhinja itekako ima šta da ponudi ljubiteljima slatkiša
17.10.2024
GurmanlookSastojci:
1 kg pilećeg mesa (bataci, karabataci, fileti)
2 šolje brašna
2 šolje prezli (po mogućstvu panko prezle za dodatnu hrskavost)
1 šolja kukuruznog brašna (za dodatnu hrskavost)
2 jaja
1 šolja mleka
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica paprike
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica luka u prahu
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica sušenog timijana
Ulje za prženje
Priprema:
Korak 1: Priprema pilećeg mesa
Pileće meso operite i osušite papirnim ubrusom. Ako koristite batake ili karabatake, možete ih ostaviti cele ili ih preseći na manje komade radi lakšeg prženja. Filete pilećih prsa isecite na tanke trake.
Jedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
16.10.2024
GurmanlookAko želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
16.10.2024
GurmanlookKorak 2: Mariniranje
U velikoj posudi umutite jaja i mleko. Dodajte so, biber, papriku, beli luk u prahu, luk u prahu, origano i timijan. Umešajte pileće meso u ovu smesu i ostavite da se marinira najmanje 30 minuta, a idealno nekoliko sati ili preko noći u frižideru. Mariniranje ne samo da dodaje ukus mesu, već pomaže i da piletina bude sočna.
Korak 3: Priprema za pohovanje
Pripremite tri posude: u prvu stavite brašno, u drugu smesu prezli i kukuruznog brašna, a u treću preostalu marinadu (mleko i jaja).
Korak 4: Pohovanje
Zagrejte ulje u dubokoj tavi ili fritezi na temperaturi od oko 175°C. Piletinu prvo uvaljajte u brašno, zatim umočite u smesu jaja i mleka, a potom u smesu prezli i kukuruznog brašna. Pazite da svaki komad mesa bude ravnomerno prekriven.
Korak 5: Prženje
Pohovanu piletinu pažljivo spuštajte u vruće ulje. Pržite je dok ne dobije zlatno-smeđu boju i postane hrskava, oko 8-10 minuta po strani, zavisno od veličine komada. Nemojte pretrpavati tavu kako bi se piletina pržila ravnomerno i postigla maksimalnu hrskavost.
Korak 6: Ocediti i servirati
Izvadite prženu piletinu iz ulja i stavite je na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. Poslužite odmah, dok je piletina još topla i hrskava.
Saveti za najbolju pohovanu piletinu:
Dvaput pohovanje: Za dodatnu hrskavost, piletinu možete pohovati dvaput. Nakon prvog pohovanja, pustite da se malo ohladi, a zatim ponovite proces..
Temperatura ulja: Održavanje pravilne temperature ulja je ključno. Ako je ulje previše vruće, piletina će pregoreti spolja pre nego što se isprži iznutra. Ako je ulje previše hladno, piletina će upiti previše ulja i biti masna.
Uživajte u svom obroku i ponosno služite ovu hrskavu pohovanu piletinu porodici i prijateljima.
BONUS VIDEO:
Ako nemate ideju za subotnju ručak, ovo je zaista pravi izbor i nećete pogrešiti
19.10.2024
GurmanlookKada ih jedemo, setimo se svega lepog iz detinjstva a posebno kako ližemo fil sa varjače, pa zar ima šta slađe...
15.10.2024
GurmanlookNekoliko jednostavnih trikova i saveta učiniće vas majstorom u kuhinji
17.10.2024
GurmanlookNeki je zovu lažna pica, neki čamac, ali je sigurno da će vam se ovaj istočnjački specijalitet svideti
20.10.2024
GurmanlookNjen rad nije samo profesionalan, već i emotivan
pre 15 minuta
RegionOn je preneo i da je Kos upoznao sa situacijom u Srbiji
pre 22 minuta
PolitikaU nesreći su učestvovala četiri vozila.
pre 41 minut
RegionVeći broj pripadnika policije i drugih službi vrši iskopavanja
pre 57 minuta
RegionNa njega je vozilo naletelo na pešačkom prelazu
pre 1 sat
HronikaNa lice mesta brzo je stigla ekipa Hitne pomoći kako bi pružila potrebnu medicinsku pomoć
pre 1 sat
HronikaDo tragedije je, navodno, došlo kada su se direktno sudarila dva vozila
pre 1 sat
RegionJužnokorejski predsednik je u svom govoru optužio opoziciju da "kontroliše parlament, simpatiše Severnu Koreju
pre 1 sat
SvetPrve tegobe Jovana Bajrović (29) osetila je pre nekoliko godina
pre 48 minuta
SudbineSportisti, navijači i prijatelji iz celog sveta odaju počast velikom sportisti
pre 6 sati
SudbineOva atrakcija privlači pažnju i dece i meštana, a vi pogledajte slike koje su oduševile celu Mačvu
pre 9 sati
ReportažaMiloš Bojinović radio je na rečniku koji je objavljen u izdanju SANU
pre 10 sati
SudbineOn voli životinje i ima vredne ruke... a evo kako je došao do fenomenalnog biznisa
02.12.2024
ReportažaLu Karneseka izrodio je mnoge poznate igrače
01.12.2024
SudbineNemanja A. (18) koji ga je prebio nasmrt danas se na saslušanju branio ćutanjem
29.11.2024
SudbineNakon uklanjanja sa svih funkcija leta 1966. od njegove ličnosti vremenom je stvoren svojevrsni mit
28.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar