Vesti > Svet

Moralesov džip pogođen sa 14 hitaca: Bivši predsednik Bolivije se oglasio nakon ATENTATA

Morales je za napad okrivio trenutnog predsednika Luisa Arcea

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

27/10/2024 > 17:00

podeli vest:

Moralesov džip pogođen sa 14 hitaca: Bivši predsednik Bolivije se oglasio nakon ATENTATA
Foto: wikipedia.org


Bivši predsednik Bolivije Evo Morales izjavio je da su napadači u nedelju ispalili rafal metaka na njegov automobil dok je putovao na intervju u radio stanicu u centralnom gradu Kočabamba, pri čemu je njegov vozač ranjen.

- Automobil kojim sam stigao ima 14 rupa od metaka. Ovo je bilo planirano, cilj je bio da me ubiju - rekao je Morales, dodajući:

- Radio stanica koja je ugostila intervju, "Kawsachun Coca", objavila je video za koji tvrdi da prikazuje automobil izrešetan mecima u kojem se Morales nalazio. Na vetrobranskom staklu su bile tri rupe od metaka, a vozač je imao krv na glavi.

Morales je za napad okrivio trenutnog predsednika Luisa Arcea, bivšeg saveznika i ministra iz njegove vlade, sa kojim je u međuvremenu došao u sukob.

- Lučo je uništio Boliviju i sada želi da eliminiše naš proces ovakvim ubijanjem - rekao je Morales, koristeći nadimak predsednika, u pokušaju da se ponovo kandiduje za predsednika.

 

Morales,ima 65 godina i na funkciji predsednika bio je od 2006. do 2019. Bio je veoma popularan u Andama sve dok nije pokušao da zaobiđe ustav i obezbedi četvrti mandat. Bio je primoran da podnese ostavku nakon što je izgubio podršku vojske posle izbora obeleženih optužbama za prevaru, nakon čega je pobegao u Meksiko.

Morales se vratio u Boliviju 2020. godine u pokušaju političkog povratka. On i Arce se sada bore za nominaciju vladajuće MAS partije za predsedničke izbore u avgustu 2025. godine, iako Moralesu zakon ne dozvoljava da se ponovo kandiduje.

Morales je pod istragom zbog optužbi za silovanje, trgovinu ljudima i šverc ljudi zbog navodne seksualne veze sa članicom njegove omladinske garde koja je 2015. imala 15 godina.

Pristalice Moralesa protestovale su blokiranjem glavnih puteva širom zemlje tokom dve nedelje.

Arce je u subotu izvršio reformu vojnog rukovodstva kao deo onoga što je nazvao pokušajem vraćanja reda. Anjelo Cespedes, poslanik blizak Moralesu, rekao je da je nakon pucnjave u nedelju video video-snimak helikoptera koji je napustio aerodrom u Kočabambi sa šest osoba na brodu.

- Ne znamo pouzdano da li su to vojnici ili policajci, ali sve što zapravo žele je da ubiju Eva Moralesa. Juče su reformisali vojno rukovodstvo, a danas pokušavaju da ubiju Eva Moralesa - rekao je za AFP, prenosi Channelstv.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar