Zdravlje

Počinje sa TEMPERATUROM, ali... nije nimalo NAIVNO: Doktorka objasnila sve o NAJOPASNIJIM VIRUSIMA u LETOVALIŠTIMA

Na putu morate da imate probiotik. Koksaki ne može da se prenese putem klima uređaja

Izvor: K1info/blic.rs

26/07/2023 > 19:20

podeli vest:

Počinje sa TEMPERATUROM, ali... nije nimalo NAIVNO: Doktorka objasnila sve o NAJOPASNIJIM VIRUSIMA u LETOVALIŠTIMA
Foto: Tanjug/AP


Iako svi jedva čekaju da odu na more, reku, jezero, bazen, kako bi se brčkali, uživali i rashrađivali se, ima onih koji su podložni bolestima tipičnim za leto. Ovaj period donosi sezonske viruse i podložnost pojedinim bakterijskim infekcijama kao što su rota i koksaki virus.

A kako prepoznati simptome, zbog čega se sve više ljudi žali na zapušen nos, otkrila je doktorka Ivana Begović Lazarević, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u emisiji "150 minuta" na Prvoj TV.

- Bitno je da na putu imate probiotik. To je jako bitno, da bismo održavali crevnu floru, jer rota virusne infekcije i koksaki virus koji izaziva bolest usta, šaka i stopala, mogu sa velikim brojem proliva da nam poremete crevnu floru. Zato treba da je održavamo, a ako dođe do infekcije i velikog broja proliva, probiotik će svakako pomoći. Ako ode u neželjeni, odnosno ozbiljniji pravac, sa rizikom da će doći do dehidratacije, mora da se kontaktira lekar - rekla je ona.

Ona otkriva kako izgledaju simptomi koksaki virusa.

- Kod većine počinje sa povišenom telesnom temperaturom, pojavljuju se promene oko usta, šaka i stopala, ali mogu da se jave u pelenskoj regiji i predelu kolena. Karakteristični su plikčići. Uz to ide proliv, a ukoliko su promene nastale u usnoj duplji, dete odbija hranu, jer ga to boli. Treba spuštati temperaturu i na neki način unositi hladne obroke i hladnu tečnost, jer je uzimanje hrane bolno. Prenosi se kontaktom preko pljuvačke, preko ruku, lako se širi na drugu decu. Virus je poprilično zarazan - rekla je ona.

Doktorka je dodala da koksaki ne može da se prenese putem klima uređaja.

Foto: Freepik.com

 

- Koksaki virus se prenosi samo kontaktom. Striktno mora da se vodi računa o higijeni. Bitno je kako se hrana čuva, jer je na visokim temperaturama podložna brzom razmnožavanju bakterija - rekla je ona.

U poslednje vreme veliki broj ljudi se žali na zapušen nos koji nije karakterističan za ovo doba godine.

- Mislim da tu ima veze boravak u klimatizovanim prostorijama. Prelazak sa toplog na hladno i obrnuto utiče na krvne sudove, dolazi do skupljenja i širenja - rekla je ona.

 

Ostavite komentar