Zdravlje

ASTMA NE MORA DA STANE NA PUT ODMORU! Pogledajte SEDAM PRAVILA za boravak astmatičara na moru usled VRUĆINA

Dok uživate u sunčanju i kupanju, važno je da preduzmete određene mere predostrožnosti kako biste izbegli moguće zdravstvene probleme

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

30/07/2024 > 20:43

podeli vest:

ASTMA NE MORA DA STANE NA PUT ODMORU! Pogledajte SEDAM PRAVILA za boravak astmatičara na moru usled VRUĆINA
Foto: pixabay.com


Letnja sezona donosi predivne trenutke odmora i relaksacije uz obalu mora, ali za astmatičare, visoke temperature i promenljive vremenske prilike mogu da predstavljaju izazov.

U nastavku slede ključni saveti i preporuke za astmatičare kako bi vaš letnji odmor bio bezbedan i prijatan. Pratite ove smernice i osigurajte da vaše zdravlje ostane pod kontrolom dok uživate u svim čarima letnjih meseci.

1. Hidrirajte se 

 Pijte puno vode kako biste održali hidrataciju. Visoke temperature mogu dovesti do bržeg gubitka tečnosti, što može pogoršati simptome astme.

2. Izbegavajte direktno sunce

  Pokušajte da izbegavate direktnu sunčevu svetlost tokom najtoplijih delova dana, obično između 10 i 16 sati. Ako morate da budete napolju, nosite šešir i sunčane naočare i koristite kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.

Foto: Freepik.com

 
3. Vlažite prostor u kom boravite

   Kada ste u zatvorenom prostoru, koristite ventilaciju i uz klima-uređaje obavezno navlažite pristor kako biste održali ugodnu temperaturu i vlažnost vazduha. Suvi i topli vazduh može da iritira pluća.

4. Koristite terapiju

  Pratite uputstva svog lekara u vezi sa upotrebom lekova za astmu. Uvek imajte sa sobom inhalator i redovno uzimajte lekove prema preporukama.

5. Izbegavajte zagađene delove

  Izbegavajte područja sa visokim nivoom zagađenja vazduha, kao što su saobraćajna čvorišta i industrijska područja. Uzmite u obzir kvalitet vazduha i u zatvorenom prostoru.

Foto: Freepik.com

 
6. Nosite laganu odeću

 Nosite laganu, prozračnu odeću koja omogućava koži da diše. Izbegavajte teške i sintetičke materijale koji mogu pogoršati osećaj nelagodnosti.

7. Planirajte unapred

  Planirajte aktivnosti tako da ih obavljate ujutru ili kasno popodne kada su temperature niže. Izbegavajte intenzivan fizički napor tokom najtoplijeg dela dana.

Takođe, ne zaboravite da pratite vremensku prognozu i obratite pažnju na upozorenja o visokim temperaturama ili zagađenju vazduha. U skladu sa tim prilagodite svoje aktivnosti.

Pre nego što krenete na putovanje ili odlazak na more, konsultujte se sa svojim lekarom kako biste dobili dodatne savete specifične za vašu situaciju.

Ostavite komentar