Zdravlje

SRBI OVO POVRĆE STAVLJAJU U SVAKO JELO Ruska lekarka tvrdi da može biti opasno

Prekomerna konzumacija može imati negativne posledice na zdravlje

Izvor: K1info

22/01/2025 > 11:25

podeli vest:

SRBI OVO POVRĆE STAVLJAJU U SVAKO JELO Ruska lekarka tvrdi da može biti opasno
Foto: Freepik.com


Šargarepa je nezaobilazan deo ishrane u mnogim domaćinstvima u Srbiji, ali nutricionisti upozoravaju da njena prekomerna konzumacija može imati negativne posledice na zdravlje, posebno kod određenih zdravstvenih stanja.

Foto: Shutterstock

 

Klinička genetičarka i nutricionista Svetlana Perez de Montes Raterik istakla je u intervjuu za portal „aif.ru“ da šargarepa, iako veoma korisna zbog bogatog sadržaja vitamina A u obliku beta-karotena, može opteretiti pankreas i jetru. Osobe koje imaju problema sa ovim organima trebalo bi da budu oprezne pri njenom unosu.

Moguće zdravstvene komplikacije

Prema rečima dr Raterik, sirova šargarepa može biti teška za varenje zbog visokog sadržaja grubih vlakana, što može izazvati iritaciju sluzokože želuca. Poseban oprez se savetuje osobama koje pate od čira na želucu, jer čak i kuvana šargarepa može pogoršati njihovo stanje.

Foto: Unsplash.com

 

Takođe, stručnjaci upozoravaju da konzumacija šargarepe može negativno uticati na osobe koje boluju od akutnog pankreatitisa, hroničnih bolesti jetre, dijabetesa, kolitisa i gastritisa.

Preporuka stručnjaka

Iako je šargarepa izuzetno hranljiva i bogata vitaminima, lekari savetuju umerenost u njenom unosu, posebno kod osoba sa već postojećim zdravstvenim problemima. Pre nego što je uključite u svakodnevnu ishranu, preporučuje se konsultacija sa lekarom kako biste izbegli moguće komplikacije.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar