Kultura > Knjige

Magazin "The Economist" dao TOP NASLOVE za 2023. godinu! Evo koje su NAJBOLJE KNJIGE po njihovom izboru

"Kako se velike stvari obavljaju", "Najbolje stvari prvo" su samo neke od njih

Izvor: K1info/blic.rs

16/12/2023 > 21:18

podeli vest:

Magazin "The Economist" dao TOP NASLOVE za 2023. godinu! Evo koje su NAJBOLJE KNJIGE po njihovom izboru
Foto: Freepik.com


Za sve ljubitelje knjiga i dobrog štiva, "The Economist" je dao "top" naslove za 2023. godinu u oblasti biznisa i ekonomije. Ovogodišnji izbori prevoze čitaoce na planinske vrhove, na more i unazad kroz vreme.

"Anansijevo zlato", Iepoka Ieebo

Ovo je priča o jednom od najvećih (ali najmanje poznatih) svetskih prevaranta. Džon Ackah Blai-Miezah iz Gane privukao je investitore na nekoliko kontinenata obećavajući da zna gde je skriveno izgubljeno zlato. Iscrpno izveštavanje autora čini ovo zanimljivim dodatkom kanonu o velikim prevarantima.

"Najbolje stvari prvo", Bjorn Lomborg

Snažan argument za zamenu opsežnih i nejasnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija sa 12 isplativih politika za pomoć siromašnima u svetu. "Neke stvari je teško popraviti, koštaju mnogo, a malo pomažu", piše autor. Drugi se rešavaju "po niskoj ceni, sa izuzetnim rezultatima".

"Fiskalna teorija nivoa", Džon Kohran

Profesor ekonomije na Univerzitetu Stanford gradi novu teoriju o tome kako državni dug, a ne kamatne stope, na kraju određuju cene. Nije za one slabog srca, ova knjiga je provokativna za ekonomiste i pravovremeno je pogodna za doba velikih deficita i visoke inflacije.

"The Geek Vai", Endru MekAfe

Tehnološki i poslovni guru na MIT-u objašnjava kako se način razmišljanja koji inspiriše Silicijumsku dolinu može korisno primeniti u životu i drugim oblastima poslovanja, sa fokusom na timski rad, brzu proizvodnju prototipova i izbegavanje birokratije kroz individualnu odgovornost.

"Kako se velike stvari obavljaju", Bent Flivbjerg i Dan Gardner

Megaprojekti se često pretvaraju u katastrofe. Ova zabavna knjiga, koju su zajedno napisali akademik sa Oksfordskog univerziteta i novinar, razmatra zašto ambiciozne šeme tako dosledno propuštaju rokove i budžete i šta se može učiniti po tom pitanju. Upravljanje projektima nikada nije bilo zabavnije.

Foto: Freepik.com

 
"Materijalni svet", Ed Convai

Urednik ekonomije i podataka britanskog Ski Njuza putuje svetom u ovoj studiji o tome kako je šest ključnih materijala - bakar, gvožđe, litijum, nafta, so i pesak – promenilo ljudsku istoriju i poduprlo modernu ekonomiju. Dok zemlje nastoje da se dekarboniziraju, vodi se bitka za kontrolu njihovog snabdevanja.

"Nestali milijarderi", Viktor Hagani i Džejms Vajt

Ubedljiva knjiga koja se bavi važnim i zanemarenim pitanjem u finansijama: ne šta kupiti ili prodati, već koliko. Čak i sofisticirani profesionalci teže da odgovore na ovo pitanje loše, što dovodi do izgubljenog bogatstva. Ali finansijska teorija daje odgovor. Matematički, ali ne preterano, ovo će se svideti svima koji su zainteresovani za tržišta.

 

"Skaliranje ljudi", Kler Hjuz Džonson

Dobre knjige o maticama i šrafovima menadžmenta su retke. Bivši izvršni direktor u Google i Stripe-u nudi praktičan vodič za sve, od davanja povratnih informacija i delegiranja do vođenja sastanka i izgradnje timova.

"Unscripted", Džejms Stjuart i Rejčel Abrams

Duboko izveštavan i nepoštedan prikaz poslednjih godina Samnera Redstona, američkog medijskog mogula koji je umro 2020. godine. Kao i većina rijaliti TV-a, "Unscripted" je zadivljujuća, jer je glumačka ekipa tako užasna. Udubljuje se u (ponekad mučne) detalje o njegovom dominantnom karakteru i izuzetnim ludorijama.

Ostavite komentar