Ekonomija

Nizak vodostaj ZA TREĆINU SMANJIO proizvodnju struje u Srbiji

Suša ne ugrožava samo hidrolektrane, već je velika pretnja i za proizvodnju struje u termoelektranama.

Autor: rts.rs

09/08/2022 > 23:26

podeli vest:

Nizak vodostaj  ZA TREĆINU SMANJIO proizvodnju struje u Srbiji
Foto: Pexels.com


Elektroenergetski sistem Srbije suočava se sa najnižim dotokom vode u poslednjih deset godina, a prethodna dva meseca dotok je prepolovljen. Iz Elektroprivrede Srbije navode da je nizak dotok vode u našim hidrolektranama smanjio proizvodnju struje za 27 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U EPS se situacija ovog meseca dodatno pogoršala - na Đerdap stiže samo 2.000 kubika vode u sekundi što je tri puta manje od junskog višegodišnjeg proseka. Đerdapske hidrolektrane u normalnim uslovima pokrivaju četvrtinu potrošnje struje naše zemlje.

- S obzirom na hidrološku situaciju ova godina će biti slabija po pitanju proizvodnje i očekivanja su da proizvodnja u odnosu na neki prosek bude oko 30 odsto manja - kaže direktor za proizvodnju energije HE Đerdap EPS Radmilo Nikolić za RTS.

Brine što su i akumulacije u sistemu drinsko-limskih hidroelektrana poluprazne, a one sistemu daju do 12 odsto struje. U odnosu na plan, u osam hidrocentrala na Drini i Limu, proizvodnja je za trećinu manja. - Loša hidrološka situacija je u celoj Evropi, zbog loših snežnih padavina koje su bile tokom kalendarske 2021. i 2022. tako da je hidrologija na Drini, Savi jako slična kao i na Dunavu - navodi Nikolić.

Suša ne ugrožava samo hidrolektrane, već je generalno i velika pretnja za proizvodnju struje i u termoelektranama.

Foto: Pixabay.com

 

- U normalnom procesu proizvodnje termoelektrane koriste rečne tokove i vodu iz reka da bi vršile hlađenje tehnološkog procesa. Kada je taj vodostaj nizak, tada postaje kritično a u nekim uslovima moraće se i obustaviti preventivno proizvodnja da se ne bi oštetili proizvodni pogoni. I oni koji imaju nuklearne elektrane to je takođe kritično iako, oni imaju hladnjake gde drže rezerve vode. Ali dugoročno gledano to zaista može da bude jedna ozbiljan problem - objašnjava savetnik predsednika Privredne komore Srbije za energetiku Miroslav Lutovac.

Evropski elektroenergetski sistemi još prošlog meseca upozorili su da su zbog nedostatka vode već morali da obustave neke termo i nuklearne blokove.

Ostavite komentar